L’esquirol com trenca vagues
A tota Espanya s’anomena esquirol a aquella persona que lliurement decideix treballar un dia de vaga. L’origen d’aquest terme es força curiós.
Fins a la meitat del segle XIX els treballadors de la indústria tèxtil catalana, treballaven a les seves cases i naturalment sense cap control ni horari fixo. Ells ho feien quan podien o volien i portaven els encàrrecs a l’empresari tèxtil.
A partir de la segona meitat del segle XIX es van començar a construir fàbriques i colònies tèxtils i l’empresari volia que els treballadors desenvolupessin la seva tasca a la fàbrica.
Una d’elles la van fer a Manlleu i els treballadors es van negar a anar a treballar allà amb un horari fixo i un control de la producció per part de l’amo.
Al costat de Manlleu hi havia un poble anomenat Esquirol, actualment Santa Maria de Corcó, l’empresari va anar a buscar gent perquè treballes a la fàbrica i els veïns de l’Esquirol van acceptar.
Aviat es va difondre per tota la comarca que els esquirols estaven treballant en el lloc de la gent que no volia anar a treballar a la fàbrica. A partir d’aquell moment va quedar fixat el terme esquirol per les persones que treballen per trencar una vaga.