Dones fent cua per poder votar per primer cop – Barcelona – 1933

El primer vot femení a Barcelona – 1933

La primera vegada que van poder votar les dones en unes eleccions al nostre país, va ser el 19 de novembre de 1933. Eren les segones eleccions generals de la II República en les que més de 6.500.000 de dones tenien dret a vot per primera vegada.

Així publicava la notícia La Vanguardia:

...Si, lector. Ayer votaron por primera vez las 
mujeres en EspañaAyer, en Barcelona – con lluvia
y sin tranvíaseligieron a sus parlamentarios

muchas más mujeres que hombresy ello
sin que ocurriera ninguna de las catástrofes
previstasdesde siglos, para tal caso, por el terrible
«pánico masculino»….

Clara Campoamor i Victòria Kent van ser les dues diputades que van portar a les Corts la proposta d’incloure el vot femení en la Constitució. Victòria Kent, a l’últim moment es va fer enrere i va votar en contra, a causa de la disciplina de vot del partit.

Anys abans, durant la Dictadura de Primo de Rivera, s’havia autoritzat el vot femení però amb unes limitacions força curioses, només podien votar les dones majors de 23 anys, solteres emancipades i que no fossin prostitutes, les casades i les que vivien amb els pares no ho podien fer en estar sota la tutela dels pares o marit. Malgrat que tenien totes aquestes limitacions no van poder votar mai, senzillament perquè no es van convocar eleccions mai.

Posteriorment l’any 1931 es va reconèixer el dret a vot femení, l’1 d’octubre d’aquell any es va sotmetre a vot en el Parlament la proposta de llei, que va ser aprovada per 161 vots a favor, 121 vots en contra i 188 abstencions, dels 470 escons que tenia el Parlament.

Victòria Kent va intentar que la proposta no és dues a terme perquè considerava que la dona encara no estava preparada per votar lliurement i es veuria influenciada per l’església, perjudicant així als partits d’esquerres. Malgrat tots els seus intents la proposta va prosperar.

Poc va durar la possibilitat d’exercir el vot femení, ja que, amb l’arribada de la Guerra Civil i la Dictadura de Franco, la dona va perdre molts dels seus drets.

Tags: vot femení

Notícies semblants: