POBLES

Les casetes del Garraf – Un lloc ple d’història a mitja hora de Barcelona

Les casetes del Garraf 

Durant la dècada de 1920-1930 molts barcelonins de la burgesia catalana estiuejava a Sitges en grans cases senyorials. Feien un llarg viatge per les costes del Garraf en els seus flamants automòbils.

Hi havia un altre tipus de turisme que arribava al poble del Garraf amb tren, era un turisme més pobre, però la gent del poble que principalment vivia de la pesca, va començar a fer quiosquets (xiringuitos) de platja i casetes d’estiu.

Les primeres que es van construir, l’any 1923, van ser unes cabanyes de fusta i lona que farien servir els empleats de la RENFE per passar l’estiu.

Cada vegada arribava més gent de Barcelona i els estiuejants van començar a fer les seves pròpies casetes de fusta, fent així un barri familiar de cabanyes plantades directament a la sorra, sense cap fonament i naturalment quan venia un temporal, se les enduia totes.

L’any 1931 es van començar a fer casetes amb fonaments, amb pilars clavats a la sorra, eren una mica més grans, de fusta, amb el sostre d’uralita i amb un estil que recordava l’estil anglosaxó.

Per la concessió de la llicència d’habitatge pagaven 25 pessetes, havien de deixar una separació d’un metre entre casa i casa i així en cosa de pocs anys es van fer 33 casetes.

Al llarg dels anys han sofert temporals, expropiacions per part de l’Estat, però el fet més dramàtic va ser que durant la Guerra Civil, van estar a punt de ser requisades per utilitzar-les com a habitatge dels soldats que combatien a la Batalla de l’Ebre, però els propietaris es van resistir.

Set anys després d’acabada la Guerra Civil, l’any 1946 es van pintar de color blanc i verd i van passar a ser propietat del Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme, concedint l’ocupació als seus habitants per períodes de 50 anys. Des de llavors estan ocupades pels hereus de les famílies pioneres. La caseta més gran l’ocupa La Unió Excursionista de Catalunya a Sants.

La Generalitat de Catalunya les ha declarat un bé del patrimoni, pel seu interès històric i turístic.

Tags: Garraf

Notícies semblants: