POBLES

Sant Pere de Rodes. Hi heu estat?

Al nord de l’Alt Empordà, a la muntanya de la Verdera, just al cim de la Serra de Rodes, trobem el Monestir de Sant Pere de Rodes. Situat a uns 520 metres d’altitud, amb unes vistes espectaculars, des d’on podem veure tota la badia de Port de la Selva i el Cap de Creus.

Un monestir del romànic català. Les primeres notícies que tenim d’ell daten de l’any 878 on es parla d’una cel·la monàstica dedicada a Sant Pere.

Envers la construcció del monestir hi ha moltes llegendes, entre elles una que diu que la seva fundació es deu a uns monjos que van desembarcar a la zona amb les restes de Sant Pere, perquè no fossin profanades pels bàrbars que amenaçaven d’atacar Roma. Un cop en terra Empordanesa i lluny del perill, el Papa Bonifaci IV va ordenar construir el temple per donar-li repòs a Sant Pere i altres sants.

No és fins a l’any 945 que és considerat un monestir benedictí independent, regit per un abat. Lligat al comtat d’Empúries, va arribar al seu màxim esplendor entre els segles XI i XII.

A partir de l’any 945 és considerat un monestir benedictí. Durant els segles XI al XIV va ser el principal lloc de culte del comtat d’Empúries. Era un monestir molt important a la comarca i això es reflecteix en l’espectacular conjunt arquitectònic del monestir.

En ell podem trobar, l’església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències on feien vida els monjos i el Palau de l’Abat.

Durant tots els segles de la seva existència ha sofert nombrosos saquejos per part de lladres i bandolers, fins que assetjats i saquejat per l’exèrcit francès, l’any 1793, els monjos van decidir abandonar-lo i traslladar-se a Vila-sacra.

Més d’un segle abandonat i sense cap protecció per part de l’Estat, el monestir es va anar degradant, fins que l’any 1930 es va declarar Monument Historicoartístic Nacional i l’any 1935 la Generalitat de Catalunya comença les primeres obres de restauració, que es van veure interrompudes per la Guerra Civil (1936-1939) i no es van reprendre fins a la dècada dels 60.

Actualment es pot visitar de dimarts a diumenges.

Tags: Sant Pere de Rodes

Notícies semblants: