Cada any entre el 25 de juliol i el 18 d’agost es produeix un fenomen meteorològic, els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç. El nom de Perseids és perquè aquests estels fugaços sembla que sorgeixen d’un punt situat a la constel·lació de Perseu. Si durant la nit mirem al cel, veurem una pluja d’estels que es fa més intensa entre els dies 10 i 14 d’agost. La nit àlgida acostuma a ser als voltants del 10 d’agost, festivitat de Sant Llorenç, i per això anomenem Llàgrimes de Sant Llorenç a aquest fenomen tan espectacular.
Aquest 2024 el dia més àlgid per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç serà el 12 d’agost entre les 15 i les 18 hores, encara que dies abans i després podrem gaudir d’aquest fenomen espectacular. Aquest any la lluna estarà en fase de quart creixent, el pot minvar una mica la visió, per la llum del nostre satèl·lit.
Les pluges de meteors són conegudes popularment com a estels fugaços, i les pluges d’estels es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita entren en l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors.
Al llarg de l’any si mirem al cel, potser veurem un o dos estels fugaços, però durant aquests dies el fenomen es fa més intens perquè la terra creua l’òrbita del cometa Swift-Tuttle, que està plena de petites partícules que s’han després d’ell, anomenades Perseids i que formen un filament de pols interestel·lar.
Quan una d’aquestes partícules entra a l’atmosfera terrestre, durant uns segons brilla com si fos un estel, però realment no ho és, no és més que una partícula de pols incandescent.
Per orientar-nos i saber en quina direcció hem de mirar, hem de buscar la constel·lació Cassiopea, que té forma de W i mirar al nord.
Al llarg d’una nit es poden arribar a veure fins a 200 Perseids per hora El millor lloc, un lloc alt i sense contaminació lumínica, allunyat de les grans ciutats. No se us ocorri anar-hi a Perafort al Tarragonès, que és el poble amb més contaminació lumínica d’Espanya.
La Terra, seguint la seva òrbita (de color blau) es troba cada mitjans d'agost amb el flux de partícules despreses pel cometa Swift-Tuttle. Aquest és l'origen de les llàgrimes de Sant Llorenç. https://t.co/2dYPRwYMkl pic.twitter.com/EXQnmd6jyT
— Fora d'Òrbita (@PlanetariCat) August 7, 2020
La PLUJA d’ESTELS dels Perseids ja és aquí (Llàgrimes de Sant Llorenç). Els observarem amb vosaltres aquest mes d’agost. Enguany la Lluna decreixent permetrà observar-los amb gran detall 🌚https://t.co/3yUcoiYR3r pic.twitter.com/M7VGTWFRMB
— Parc Astronòmic Prades (@parcastroprades) August 9, 2020