Arriben les Llàgrimes de Sant Llorenç – Què són i com veure-les


Cada any entre el 25 de juliol i el 18 d’agost es produeix un fenomen meteorològic, els Perseids o  Llàgrimes de Sant Llorenç.

Si durant la nit mirem al cel, veurem una pluja d’estels que es fa més intensa entre els dies 10 i 14 d’agost. La nit àlgida acostuma a ser als voltants del 10 d’agost, festivitat de Sant Llorenç, i per això anomenem Llàgrimes de Sant Llorenç a aquest fenomen tan espectacular.

Aquest any serà un any molt adient per observar aquest fenomen que es repeteix cada any, ja que la lluna estarà en quart creixent, amb una fase de visibilitat inferior al 10%, el que farà que el cel sigui més fosc i en molts llocs amb menys contaminació de l’habitual a causa del confinament pel Coronavirus. El moment àlgid serà el dia 12 al migdia, per això les dues nits de l’11 i 12 serà el millor moment per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Les pluges de meteors són conegudes popularment com a estels fugaços, i les pluges d’estels es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita entren en l’atmosfera de la Terra i es volatilitzen produint un efecte lluminós: els meteors.

Al llarg de l’any si mirem al cel, potser veurem un o dos estels fugaços, però durant aquests dies el fenomen es fa més intens perquè la terra creua l’òrbita del cometa Swift-Tuttle, que està plena de petites partícules que s’han després d’ell, anomenades Perseids i que formen un filament de pols interestel·lar.

Quan una d’aquestes partícules entra a l’atmosfera terrestre, durant uns segons brilla com si fos un estel, però realment no ho és, no és més que una partícula de pols incandescent.

Per orientar-nos i saber en quina direcció hem de mirar, hem de buscar la constel·lació Cassiopea, que té forma de W i mirar al nord.

Al llarg d’una nit es poden arribar a veure fins a 200 Perseids per hora El millor lloc, un lloc alt i sense contaminació lumínica, allunyat de les grans ciutats. No se us ocorri anar-hi a Perafort al Tarragonès, que és el poble amb més contaminació lumínica d’Espanya.