Qui eren els Miquelets?


0
1.7k shares

Al voltant de l’11 de setembre, moltes poblacions de Catalunya retre’n homenatge als Miquelets. Però qui eren aquests personatges tan peculiars?

Eren milicians de caràcter mercenari o voluntari que reclutaven les diputacions de la Corona d’Aragó per reforçar l’exèrcit, durant la Guerra de Successió. (1701-1713)

Durant la guerra i més enllà, els Miquelets o Micalets es van convertir en fusellers voluntaris o fusellers de muntanya que des del 1704 fins al 1714 van defensar la Constitució, els Drets, les Llibertats i les Institucions dels catalans.

L’origen del nom d’aquestes tropes no se sap amb certesa d’on ve. La primera referència que tenim data de la mal anomenada Guerra dels Segadors, realment va ser una guerra de separació que va enfrontar a la Generalitat de Catalunya amb el rei Felip IV de Castella. La Generalitat va crear un cos de soldats que tenia com a nom oficial “Companyia d’Almogàvers”, però tothom els coneixia com els Miquelets.

Encara que hi ha altres teories sobre l’origen del nom:

El Miquelet de Prats: Durant les guerres de Nàpols hi havia un capità a qui anomenaven Miquelot de Prats, perquè era fill de Prats de Lluçanès, encara que altres diuen que era valencià i els seus soldats tenien l’apel·latiu de Miquelets en honor al seu capità.

El Pany de Miquelet: El pany de les armes catalanes anomenat pany Miquelet hauria donat nom a la tropa.

L’Arcàngel Sant Miquel: Els Miquelets tenien especial devoció per aquest Arcàngel i d’aquí el seu nom.

De Sant Miquel a Sant Miquel: Sant Miquel té dues onomàstiques a l’any, el 8 de maig i el 29 de setembre. Aquest període entre les dues festivitats coincidia amb la transhumància, la pujada i baixada dels pastors amb els seus ramats de les muntanyes. Durant aquests mesos era fàcil trobar feina al camp fent de pagès o pastor. Els que no aconseguien trobar feina es llogaven com a soldats i actuaven com a Miquelets.

El Puig dels Miquelets: Durant els segles XVII i XVIII hi havia un punt de reclutament, el Puig dels Miquelets a 1630 metres d’altitud, situat a la frontera entre Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Rosselló), potser d’aquí van adoptar el seu nom.

Guerra de les Germanies: Hi ha que diu que prové de la guerra que es va lliurar entre el Regne de Mallorca i el de València al principi del regnat de Carles I (1520-1522).

Els Miquelets, grans coneixedors del terreny en el qual havien de lluitar, van participar molt activament en la batalla contra els invasors castellans i francesos, convertint-se així en un gran problema pels seus enemics.

Durant la Diada Nacional de Catalunya, els Miquelets tornen a omplir els carrers dels nostres pobles de pólvora i soroll, per homenatjar a aquells valents combatents, descendents dels Almogàvers.


T'agrada? Compartiex-ho!

0
1.7k shares

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
32
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
1
Em diverteix
M'agrada M'agrada
14
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
4
m'entristeix
M'interesa M'interesa
6
M'interesa
Em fascina Em fascina
7
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

 1. Primer de tot indicar que al 2014 vaig ser qui actualitzà els continguts del web de Miquelets de Catalunya ( http://www.miquelets.cat ) .
  M’agrada el text i l’èpica que transmet, però cal algunes correccions importants:

  – Els Miquelets eren reclutats per la Diputació del General (Actual Generalitat … res d’Aragó).
  – Eren militars professionals ( en aquesta època no existien les lleves ni els quintos) i cobraven el seu sou, com a qualsevol exèrcit.
  – No eren pas milicians: civils militaritzats puntualment, com ho eren les Coroneles de les ciutats o els Sometents.
  – Les Guerres de les Germanies ( semblant a les Remences del Principat) varen ser “A” i no pas “ENTRE” Mallorca i València.