Des de quan tenim el costum de menjar raïm per cap d’any?

Existeixen diverses teories sobre com va començar el costum de menjar 12 grans de raïm coincidint amb els dotze darrers segons de l’any al so de les campanades d’un rellotge, la més estesa és a conseqüència d’un excedent de raïm.

Encara que sembli una tradició de fa molt de temps, la veritat és que té poc més d’un segle. Tot va començar l’any 1909 quan uns viticultors del País Valencià tenien un excés de producció de raïm i no sabien què fer amb ell.

Se’ls va ocórrer la idea de regalar-lo a la gent de la comarca, dient-los que si menjaven raïm la nit de cap d’any, tindrien sort tot l’any vinent. El costum, a poc a poc, es va anar estenent arreu de l’Estat i des de llavors s’ha convertit en un símbol de bona sort. Com diu el refrany:

“Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per a tot l’any”.

Ara també tenim altres costums, com portar roba interior vermella, posar alguna cosa d’or dins una copa de cava, escriure en un paper les coses dolentes que ens han passat durant l’any i cremar-lo, etc.

Tags: cap d'any, Raïm

Notícies semblants: