Sabeu que existeix un llibre de 50.000 paraules, però no té cap E?

Sembla impossible que existeixi un llibre amb més de 50.000 paraules i que cap d’elles sigui la lletra E. El seu autor, Ernest Vincent Wright va dedicar més de dos anys a escriure una novel·la amb aquesta curiositat. És a dir un lipograma (text en el qual s’omet intencionadament una lletra determinada, o vàries).

Ernest Vincent Wright, nascut l’any 1872 va escriure Gadsby l’any 1939 i per no tenir cap errada diuen que va lligar la tecla de la lletra E de la màquina d’escriure, perquè sense voler se li escapés alguna.

Una altra curiositat al voltant d’aquest autor, pràcticament desconegut, és que mai no va veure impresa la seva novel·la, va morir el mateix dia que la presentaven.

Pensem que està escrita en anglès i en aquesta llengua la lletra més usual és la E, no la lletra A com passa en el català, així que Wright es va proposar aconseguir aquest repte no gaire fàcil, per començar pensem l’article The, la paraula míster l’abreviava per Mr. i així buscava solucions per a totes les E que trobava pel camí de la seva ment.

La novel·la descriu la lluita que té John Gadsby per canviar el petit poble de Branton Hills al voltant de l’any 1906. És una petita història d’aquesta ciutat i del seu protagonista John Gadsby.

Sembla que el primer lipograma de la història el va escriure Laso d’Herminone al segle VI aC. El poeta grec va escriure dues obres ometent la lletra sigma.

El problema dels lipogrames és traduir-los a altres idiomes conservant la seva particularitat, en el cas de Gadsby no hi ha constància que s’hagi traduït al català ni al castellà, així que si voleu gaudir d’aquesta lectura, ho haureu de fer en anglès.

Tags: Gadsby

Notícies semblants: