POBLES

Das, el poble més fred de Catalunya, mite o realitat?

Sempre que sentim les notícies dels serveis meteorològics de Catalunya, podrem observar que es repeteix una constant, Das és el poble que acostuma a tenir la temperatura més baixa, per què?

Das és un petit poble de la comarca de la Cerdanya, situat a 1.100 metres d’altitud a la cota més baixa i 2.537 a la més alta, amb una extensió de 15 km².

Ubicat al mig de la vall de la Cerdanya té com a veïns Ger i All (nord), Alp (est), Urús (sud) i Prats (oest). Dins el seu terme municipal podem trobar instal·lacions de l’estació d’esquí de Masella i l’aeròdrom de la Cerdanya i aquest últim és potser el culpable que Das sigui el poble més fred del nostre país.

Alp vist des del bosquet

El nucli urbà de Das està a 1.220 metres d’altitud i al costat obac de la vall, als peus de la muntanya de Masella que li serveix de protecció, per això les temperatures són similars a les que tenen els seus veïns d’Alp per una banda o Prats per l’altre, en canvi el Servei Meteorològic de Catalunya té ubicat l’observatori al costat de l’aeròdrom, en una zona oberta, al costat del riu Segre i malgrat estar a menys alçada (1.097 metres), es veu afectat per la humitat del riu i les grans ventades que té tota zona oberta.

La Cerdanya és una vall que té molts microclimes, amb pocs metres de diferència d’altitud podem trobar uns quants graus de diferència, per exemple entre Alp i La Molina i molt més amb Supermolina, això és el que passa amb Das i l’observatori que en moltes ocasions s’han donat fins a sis o set graus de diferència.

Aquesta curiositat la coneixen bé els ramaders i agricultors de la Cerdanya, cada camp i cada muntanya té el seu clima que influeix en les dates per conrear o per tenir els ramats, no oblidem que la col per fer el famós trinxat de Cerdanya ha d’estar tocada pel fred.

La gent de Das quan escolten el telenotícies ja no s’espanten, perquè saben que no és la realitat del poble, però la gent d’altres indrets pensen que anar un cap de setmana a Das és com anar al Pol Nord.

Així que quan sentiu que a Das estan a 12 o 15 sota zero, no us espanteu, aprofiteu per anar de visita a aquest indret tan maco, un poble de postal i un dels més macos de Catalunya.

Tags: Das, fred

Notícies semblants: