Els nostres avis no tenien aquest problema, l’horari era el mateix tot l’any, però des de fa uns quants, cada sis mesos hem de canviar l’hora. Aquesta matinada tornarem a fer-ho, aquest cop haurem d’avançar els rellotges una hora per entrar en l’horari d’estiu, a les dues seran les tres. Quan arriba aquest moment sempre ens preguntem, dormirem una hora més o una hora menys?
Aquesta mesura es va començar a aplicar a partir de l’any 1974 fins que l’any 1981 la Unió Europea va fer una directiva que es va renovant cada quatre anys i potser aquest serà un dels últims cops que ho farem, ja que la Unió Europea està estudiant que els països adoptin una hora fixa per a tot l’any a partir del 2026.
Segons els experts és una mesura per adaptar la nostra vida a les hores de sol i d’aquesta manera aconseguir un estalvi energètic, no deixa de ser el que feien i fan els agricultors i ramaders. A tot l’Estat s’estima que l’estalvi pot arribar a ser d’un 5% del consum, uns 300 milions d’euros aproximadament. Altres experts també asseguren que millora la seguretat viària, fomenta el turisme i l’oci,
Però també hi ha molts detractors d’aquest sistema i últimament s’han produït molts debats i discussions al seu voltant, arribant fins i tot a pensar que no s’hauria de fer, però quin horari seria el millor, el d’estiu o el d’hivern?
La Plataforma Reforma Horària aconsella quedar-se tot l’any amb l’horari d’hivern, és a dir que el dia comenci abans i a la tarda es faci fosc més aviat. De moment no s’ha arribat a un acord i continuarem uns anys més amb els canvis d’horari.
El que és segur és que fer aquest canvi dos cops a l’any, a finals de març i a finals d’octubre, afecta la nostra salut, sobretot en els infants i les persones grans, que els hi costa més adaptar-se al canvi. Aquesta nit dormirem una hora menys, però ja cal que comencem a canviar tots els rellotges de la casa, sort que els mòbils, ordinadors i tauletes ja ho fan ells sols.
Serà l’últim canvi d’horari?
Ja fa temps que s’està parlant d’acabar amb els dos canvis d’horaris anuals i adoptar un de fix per a tot l’any. El Govern central i la Comissió Europea continuen estudiant aquesta possibilitat, el comitè d’experts que estudiava el tema preveia arribar a un acord l’any passat, però la pandèmia de la Covid i la manca de consens estan retardant la decisió definitiva. Si finalment s’elimina el canvi d’horari, faltarà saber amb quin horari ens quedarem, amb el d’estiu o el d’hivern.