La biblioteca més gran del món té més de 10 milions de documents en català.

La Biblioteca més gran del món és la del Congrés dels Estats Units, amb seu a Washington, té més de 10 milions de documents en català, des de llibres, mapes, partitures de música o diaris fins a arxius d’àudio.

La Biblioteca que va impulsar el President Thomas Jefferson fa més de 200 anys, consta de tres edificis, el principal que rep el nom del seu impulsor, construït l’any 1897, l’edifici John Adams, que en un principi era un annex al principal i el James Madison, construït entre el 1971 i 1976.

Recentment, l’any 2007 es va obrir l’edifici del Campus Packard on es guarden tots els arxius d’audiovisual.

En total hi ha més de 1300 quilòmetres de prestatgeries que guarden 170 milions de documents escrits en 483 llengües diferents, més de 10 milions són en català.

Ara ha començat el procés de digitalització dels arxius d’àudio entre els que es guarden una vintena de veus catalanes, des d’una entrevista de Catalunya Ràdio a Pere Calders feta l’any 1984 fins al mateix Josep Maria de Sagarra llegint fragments d’una obra seva.

Principalment aquests documents que formen part del seu fons bibliotecari l’aconsegueixen a través de donacions i intercanvis amb universitats de Catalunya, però també tenen un pressupost anual de 250.000 dòlars per adquirir bibliografia en llengües de la península Ibèrica.

El que més els acostumen a adquirir és bibliografia intel·lectual del país, material d’un gran nivell d’investigació, de diferents autoritats dels camps acadèmics, com historiadors, sociòlegs o literats.

No és una biblioteca oberta, al públic en general, tan sols la poden visitar els investigadors acadèmics que s’hi identifiquin amb la targeta d’identificació (“Reader Identification Card”), però en cap cas es poden treure els llibres o documents fora de la sala de lectura o de l’edifici on es troben.

Entre els documents en català podem trobar obres de Jaume Cabré i Quim Monzó, Ramon Muntaner o el primer llibre de “Lo Crestià” de Francesc d’Eiximenis, escrit entre el 1379 i el 1381.

Tags: Biblioteca, Congrés, EEUU

Notícies semblants: