Per què i des de quan celebrem la Diada Nacional de Catalunya

Per trobar els orígens de la Diada Nacional de Catalunya ens hem de remuntar a l’any 1714. Tot va començar amb una derrota i la celebració d’un funeral en record dels barcelonins morts en la batalla contra les tropes borbòniques l’11 de setembre d’aquell any.

Durant la Guerra de Successió a la Corona espanyola, Catalunya es va mantenir fidel als Àustries i al seu Rei Carles II d’Habsburg, però després de 14 mesos llargs mesos d’assetjament, Barcelona es va rendir davant les tropes de Felip V, duc d’Anjou.

Però encara hauria de passar més d’un segle perquè comencem a celebrar la Diada, el primer acte es va fer l’11 de setembre de 1886 i va ser un funeral a Santa Maria del Mar, on al Fossar de les Moreres cent anys abans van deixar la vida moltes persones, en defensa de la ciutat i de tota Catalunya.

Fossar de les Moreres 1890

A partir d’aquell moment es van començar a celebrar actes en commemoració de la derrota del 1714.

 • 1890 – Es fa una vetllada patriòtica del Foment Catalanista a Barcelona.
 • 1894Primera ofrena floral al monument a Rafael Casanovas, un dels líders de la resistència a Barcelona, en els seus inicis el monument estava ubicat al Passeig de Sant Joan davant l’Arc de Triomf.
 • 1898 – Primer cop què les vetllades patriòtiques clouen amb el Cant dels Segadors (versió antiga)
 • 1899 – La premsa comença a fer-se ressò de les ofrenes florals.
 • 1901 – Un grup de joves és detingut, mentre portaven una corona, l’ofrena es comença a fer més popular.
 • 1913 – Els néts dels Almogàvers fan per primer cop un acte al Fossar de les Moreres.

 • 1923 – Se celebra la darrera Diada Nacional de Catalunya, abans que entrés la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).
 • 1931Primera Diada Republicana, aquesta agafa un caire més reivindicatiu que catòlic com sempre havia estat.
 • 1936-1976 – El dictador Francisco Franco va prohibir la celebració de la Diada durant els 40 anys de la seva Dictadura.
 • 1976 – Es torna a commemorar la Diada, però amb restriccions, s’autoritza un acte a Sant Boi on està enterrat Rafael Casanovas.
 • 1977 – Una Diada històrica amb el lema “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia” i escoltant les paraules del president Tarradellas dies abans de tornar de l’exili. Segons la Guàrdia Urbana, van assistir 1.200.000 persones.
1977 – Primera manifestació després de 40 anys de Dictadura
 • 1980El Parlament de Catalunya, mitjançant una llei, declara l’11 de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya.
 • 2012 – La Diada Nacional de Catalunya dona un tomb significatiu com a conseqüència de la declaració d’inconstitucional de part de l’Estatut d’Autonomia del 2006, aprovat per les Corts Generals i refrendat pel Rei. Des d’aquell moment es canvia el lema “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia” per crist d’Independència.
 • Les senyeres donen pas a les estelades a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, sota el lema “Catalunya nou estat d’Europa”. 1.500.000 de persones d’arreu de Catalunya, omplen els carrers de Barcelona.
 • Des d’aquell any, l’ANC i posteriorment conjuntament amb Òmnium Cultural, prenen les rendes de l’organització de la manifestació de la Diada.
 • 2013 – La Diada més mediàtica de la història, La Via Catalana, una cadena humana recorre els 400 quilòmetres de la romana Via Augusta, des de Le Perthus (França) fins a Vinaròs (Castelló). 1.600.000 persones es donaven la mà a les 17.14 mentre repicaven les campanes de la Seu Vella de Lleida.
Via Catalana – Foto: Carles Barcardí
 • 2014 – La manifestació de la V, es forma un V de Victòria, Voluntat i Votar, amb la Diagonal i La Gran Via, amb el vèrtex a la plaça de les Glories on van arribar les dues capçaleres de la manifestació amb pancartes que deien 9N Votarem” “9N Guanyarem”.

 • 2015 – La Via lliure omple els 5 quilòmetres que té la Meridiana, més de 2.000 autocars arriben de tota Catalunya.

 • 2016 – La Diada torna a sortir de Barcelona, com ho va fer per la Via Catalana, l’ANC i Òmnium Cultural convoquen cinc mobilitzacions simultànies a Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona.
 • 2017 – Des de la plaça Catalunya és defensa el dret a celebrar el referèndum de l’1 d’Octubre, suspès pel Tribunal Constitucional i que tots ja sabem les conseqüències que ha tingut la seva celebració.
 • 2018 – La manifestació torna a la Diagonal amb el lema “Fem la República Catalana”, però aquest cop els crits que més se sentiran són demanant la Llibertat dels Presos Polítics.
 • 2019 – Fem un estel a la plaça d’Espanya, amb el lema Objectiu Independència“.
 • 2020La Diada de la pandèmia del Coronavirus, ben segur que la Diada del 2020 la recordarem durant molts i molts anys i des d’aquí volem tenir un record molt especial per les víctimes d’aquest maleït virus i les seves famílies. 

A partir del 2021 sembla que l’independentisme està més dividit que mai i si no ens posem d’acord entre nosaltres mateixos, difícil serà aconseguir alguna fita important pel nostre país. Bona Diada nacional de Catalunya a tots i a totes.

Tags: Diada, Origen

Notícies semblants: