Les autoritats sanitàries aconsellen no xarrupar els caps de les gambes i altres crustacis.

Gamba de Palamós

Pels amants del marisc, en una taula nadalenca no pot faltar un bon plat de gambes, escamarlans, llagostins o altres crustacis i un dels grans plaers és xarrupar els caps d’aquesta meravella del mar. Us imagineu no poder fer-ho amb unes bones gambes de Palamós?

Doncs resulta que l’Autoritat europea de seguretat alimentària (EFSA), l’Agència espanyola en seguretat alimentària (AECOSAN) i l’Organització de consumidors (OCU), desaconsellen xuclar el cap dels crustacis per l’alt contingut en cadmi que contenen.

El cadmi és un metall pesant que s’acumula en les vísceres dels crustacis, principalment en el fetge i pàncrees que tenen en el cap i molt perjudicial per a la nostra salut. L’acumulació de cadmi en el cos humà triga entre 10 i 30 anys a eliminar-se i pot provocar disfuncions renals, osteoporosi i fins i tot càncer. 

Escamarlans

El més aconsellable és desfer-se dels caps abans de cuinar-los i oblidar-nos d’aquell costum que tenen molts cuiners i cuineres de sofregir els caps i després triturar-los per fer un bon fumet o brou de peix.

Naturalment tot amb mesura es pot tolerar. En aquests temps en què no parem de sentir notícies del que no hem d’ingerir, com la tonyina vermella fins a certa edat, els embotits amb mesura, la carn vermella perjudicial, ara els crustacis, etc., arribarà el moment que no sabrem que posar a taula. Potser algun dia menjarem una pastilla o pinso com els animals, desapareixerà el plaer de menjar?

Per si voleu fer cas d’aquests consells, us deixem amb dues receptes de gambes sense cap (Cliqueu a la imatge per veure la recepta).

Recepta de Cuina, Com es fa 👇 Carxofes del Prat amb gambes i cloïsses 

Recepta de Cuina, Com es fa 👇 Gambes a l’allet i tomàquet

Tags: Gambes, Xuclar

Notícies semblants: