L’any passat Girona celebrava l’any del Xuixo, aquesta pasta tan típica d’aquelles contrades, nascuda fa cent anys en una petita pastisseria de la família Puig i que ràpidament es va estendre a tota Catalunya.
Sens dubte que si anem a Girona trobarem els millors Xuixos del món, però per si els voleu fer a casa, aquí teniu la recepta.
Ingredients per 8 xuixos:
- 250 grams de farina de força
- 10 grams de llevat de forner
- 1/2 culleradeta de sal
- 10 grams de sucre amb gust de vainilla
- 45 grams de sucre
- Un ou
- 90 ml. de llet sencera tèbia
- 15 grams de mantega
- Crema pastissera per farcir-los
- Oli suau per fregir o millor de gira-sol.
Preparació:
En un bol gran barregem la farina, la sal, els dos sucres i el llevat. Fem un forat al mig, que quedi en forma de volcà i posem un ou batut al centre, anem pastant i afegint la llet tèbia, de mica en mica, sense parar de pastar fins que ens quedi una massa fina i tova.
Sense parar de pastar afegim la mantega a temperatura ambient i quan es comenci a desenganxar de les parets, li donem forma de bola i la deixem reposar tapada amb un drap, uns 30 minuts, fins que hagi doblat el seu volum.
L’estirem amb un corró fins que ens quedi d’un centímetre de gruix i la tallem en 8 triangles, com si anéssim a fer croissants. Col·loquem una mica de crema pastissera en la base de cada triangle, els enrotllem cap a la punta i els tanquem pels costats. Els deixem reposar 1/2 hora més, fins que tornin a doblar el seu volum.
Preparem una paella fonda o una fregidora amb abundant oli i quan sigui ben calent, fregim els xuixos fins que quedin daurats. Els traiem, els deixem escórrer en paper de cuina i els arrebossem amb sucre.
L’únic inconvenient que té aquesta pasta tan típica de Girona, són les calories, entre 300 i 400 per cada xuixo.