Entrem a la setmana dels Barbuts – Sabeu per què es diu així?


Ja
entrem a la setmana dels Barbuts, segons la tradició popular catalana, és la setmana més freda i crua de tot l’any. El nom és en honor als sants que celebren la seva onomàstica aquesta setmana, el dia 13 Sant Hilari i Sant Pau ermità, Sant Maur el dia 15 i Sant Antoni Abat el dia 17 de gener.

Aquests sants sempre els trobem representats a les iconografies eclesiàstiques com a personatges amb grans barbes, d’aquí el nom de la Setmana dels Barbuts. També hi ha qui inclou entre aquests sants a Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener), Sant Canut (19 de gener) i Sant Vicenç Màrtir (22 de gener).

Sat Pau, Sant Hilari i Sant Antoni Abat

Durant aquesta setmana se celebren festes a molts indrets de Catalunya, però sense dubte la més popular és la de Sant Antoni Abat, també conegut com a Sant Antoni del porquet, protector i patró dels animals. Al voltant d’aquest dia moltes ciutats celebren la Cavalcada dels Tres Tombs.

Una creença popular, encara que sense gaire base sòlida i mai demostrada, és que els homes nascuts aquesta setmana són peluts, amb una barba espessa i amb molt caràcter i empenta i les noies d’aquelles que han de depilar-se el bigoti.

Algunes dites populars catalanes es refereixen a aquesta setmana:

Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts.
Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans.
Setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.
La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts.

Una particular celebració de la Setmana dels Barbuts és la que es fa al Vendrell, on des de fa uns 30 anys celebren el Sopar dels Barbuts, sopar al que només poden assistir les persones amb pèl a la cara, no cal que tinguin una gran barba densa, s’accepten tota mena de barbes.

Altres requisits d’aquest sopar són que cada any es fa un restaurant diferent del nucli urbà del Vendrell, aquest restaurant és secret, el dia del sopar queden tots a la Plaça Nova i des d’allà van tots junts fent una cercavila acompanyada pels “grallers barbuts”. La tercera norma no escrita és que el primer plat sempre serà el típic Xató.

En acabar s’entrega a tots els assistents una litografia recordatòria del sopar feta cada any per un artista o pintor diferent.

Tags: Setmana dels Barbuts

Notícies semblants: