FESTES

La Festa dels Tres Tombs – Origen i tradició

Amb la Festa dels Tres Tombs es vol celebrar l’esforç, l’arrelament a la terra i l’afecte que tenim als nostres animals. Antigament era un reconeixement als animals, que eren considerats com una eina de treball, necessaris per a les feines del camp, actualment han deixat de ser considerats com a eina i han passat a ser tractats com un ésser viu més.

Als voltants del 17 de gener, diada de Sant Antoni, patró i protector dels animals, a moltes viles del nostre territori se celebra la Cavalcada dels Tres Tombs.

Sant Antoni Abat, també conegut com a Sant Antoni el Gran o Antoni d’Egipte, va néixer a Egipte al segle III. Diu la llegenda que era un gran amant dels animals, sempre que trobava un de ferit, el curava. Un dia es va trobar un porquet ferit i el va curar, el porquet per agrair-li va decidir acompanyar-lo per sempre més. És per això que també era conegut com a Sant Antoni del Porquet.

Quan es va sentir cridat per Déu, es va vendre tots els seus béns i es va retirar a viure en una cova. Moltes vegades es va veure temptat pel dimoni, però ell va ser fort. Les seves proeses es van estendre per tot Egipte i cada cop tenia més adeptes que fins i tot celebraven festes en el seu honor. De mica en mica la festivitat del Sant Antoni s’ha convertit en la festa major d’hivern de moltes localitats i en honor a ell se celebren els Tres Tombs.

Es tracta d’una tradició cristiana de fa molts i molts anys. Antigament quan l’hivern ja anava acabant i s’acostava la primavera, es feia una foguera i donaven voltes al seu voltant, amb els animals, per demanar a Déu que els hi donés forces i sort per afrontar totes les feines agrícoles que venien.

Amb el pas dels anys, sobretot després de la revolució industrial, els animals i principalment els cavalls han deixat de ser els grans treballadors agrícoles deixant pas als tractors i altres maquinàries. La tradició s’ha anat adaptant al moment, però sense oblidar els seus protagonistes principals, els animals.

    A partir de la segona meitat del segle XX, la festa dels Tres Tombs s’ha convertit en una festa tradicional on és mostra com eren els carruatges antics o com es domaven els animals. Es donen tres voltes al poble o ciutat amb els cavalls o altres animals de tir i els seus carruatges, d’aquí la nomenclatura de Tres Tombs.

També és costum que en passar per davant d’una església el capellà surti per beneir els animals i molta gent porta les seves mascotes com gossos, gats, ocells, etc. perquè també siguin beneïts.

L’any passat a causa de la pandèmia de la Covid no es van poder celebrar les cavalcades que cada any recorren els carrers de pobles i ciutats de Catalunya, aquest any moltes ciutats recuperen aquesta tradició. Barcelona la celebrarà el pròxim diumenge 16 de gener amb les passejades pel barri de Sant Antoni i Sant Andreu del Palomar.

Durant aquests dies la ciutat de Barcelona també celebra altres festes com els Tres Tombs Infernals, els Foguerons de Gràcia o el Tradicionàrius.

Tags: Tres Tombs

Notícies semblants: