La tradició de la Festa dels Tres Tombs, aquest any marcada per la pandèmia


1

Amb la Festa dels Tres Tombs es vol celebrar l’esforç, l’arrelament a la terra i l’afecte que tenim als nostres animals. Antigament era un reconeixement als animals, que eren considerats com una eina de treball, necessaris per a les feines del camp, actualment han deixat de ser considerats com a eina i han passat a ser tractats com un ésser viu més.

Als voltants del 17 de gener, diada de Sant Antoni, patró i protector dels animals, a moltes viles del nostre territori se celebra la Cavalcada dels Tres Tombs.

Sant Antoni Abat, també conegut com a Sant Antoni el Gran o Antoni d’Egipte, va néixer a Egipte al segle III. Diu la llegenda que era un gran amant dels animals, sempre que trobava un de ferit, el curava. Un dia es va trobar un porquet ferit i el va curar, el porquet per agrair-li va decidir acompanyar-lo per sempre més. És per això que també era conegut com a Sant Antoni del Porquet.

Quan es va sentir cridat per Déu, es va vendre tots els seus béns i es va retirar a viure en una cova. Moltes vegades es va veure temptat pel dimoni, però ell va ser fort. Les seves proeses es van estendre per tot Egipte i cada cop tenia més adeptes que fins i tot celebraven festes en el seu honor. De mica en mica la festivitat del Sant Antoni s’ha convertit en la festa major d’hivern de moltes localitats i en honor a ell se celebren els Tres Tombs.

Es tracta d’una tradició cristiana de fa molts i molts anys. Antigament quan l’hivern ja anava acabant i s’acostava la primavera, es feia una foguera i donaven voltes al seu voltant, amb els animals, per demanar a Déu que els hi donés forces i sort per afrontar totes les feines agrícoles que venien.

Amb el pas dels anys, sobretot després de la revolució industrial, els animals i principalment els cavalls han deixat de ser els grans treballadors agrícoles deixant pas als tractors i altres maquinàries. La tradició s’ha anat adaptant al moment, però sense oblidar els seus protagonistes principals, els animals.

    A partir de la segona meitat del segle XX, la festa dels Tres Tombs s’ha convertit en una festa tradicional on és mostra com eren els carruatges antics o com es domaven els animals. Es donen tres voltes al poble o ciutat amb els cavalls o altres animals de tir i els seus carruatges, d’aquí la nomenclatura de Tres Tombs.

També és costum que en passar per davant d’una església el capellà surti per beneir els animals i molta gent porta les seves mascotes com gossos, gats, ocells, etc. perquè també siguin beneïts.

Aquest any a causa de la situació que tenim amb la pandèmia, molts pobles i ciutats no celebraran els Tres Tombs, amb la passejada de carruatges pels seus carrers, altres com el barri de Sant Antoni de Barcelona, han decidit ajornar-la i la celebraran del 2 a l’11 de juliol, coincidint amb la Festa Major del Barri.

Malgrat això, algunes de les activitats que la ciutat de Barcelona fa cada any per aquestes dates es mantenen com els Tres Tombs Infernals, els Foguerons de Gràcia, el Tradicionàrius i també podrem visitar Can Fontanet.


T'agrada? Compartiex-ho!

1

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
8
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
0
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
2
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.