Què fa un Escut amb les quatre barres a una Catedral del Nord de França?

Vitrall de la Catedral de Metz amb l’ecut de les quatre barres

La Catedral de Metz al nord-est de França, quasi en la frontera amb Luxemburg i Alemanya, pot presumir de tenir la superfície més gran d’Europa en vitralls gòtics, a prop de 6.500 m² decoren els finestrals de la majestuosa catedral i en un d’ells, just el que està darrere l’altar major, hi ha un escut amb les quatre barres.

Segons Gabriel Alomar i Esteve, arquitecte i urbanista mallorquí, graduat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, l’escut amb les quatre barres del vitrall de la Catedral de Metz correspon a l’escut de Lluís I d’Anjou.

Després de la Batalla de Llucmajor del 25 d’octubre de 1349, Jaume III de Mallorca va ser derrotat per les tropes de Pere IV d’Aragó i el Regne de Mallorca va passar a mans de la Corona d’Aragó. Jaume III va morir en la batalla i el seu fill Jaume IV va ser empresonat. Quan el van alliberar va intentar recuperar el seu regne, però va morir abans d’aconseguir-ho.

Catedral de Metz

Amb ell també van ser empresonades les seves dues germanes Violant i Isabel, aquesta última va continuar reclamant el regnat de Mallorca, però Pere IV ja havia decretat que Mallorca no es podia separar de la Corona d’Aragó.

Isabel, poc després de morir el seu germà Jaume IV, l’any 1375 va signar un contracte amb Lluís I d’Anjou pel qual li cedia els territoris dels reis de Mallorca a excepció de la Cerdanya i el Conflent a canvi de la promesa de què lluitaria contra el rei d’Aragó per tal de recuperar Mallorca.

En aquell moment Lluís I d’Anjou va incloure en el seu escut heràldic les quatre barres del regne d’Aragó-Mallorca i aquest és el que figura en el vitrall de la Catedral de Metz.

Malgrat que el Regne de Mallorca no va recuperar mai la seva independència, va conservar la seva denominació i les seves institucions fins a la promulgació dels Decrets de Nova Planta de 1716 en els que van quedar abolides totes les institucions.

Vitralls de la Catedral de Metz
Tags: Catedral Metz, Escut Catalunya

Notícies semblants: