Que fa una calavera sota el Pont del Bisbe de Barcelona?

Segur que la majoria de barcelonins i barcelonines estem cansats de passar per sota el Pont del Bisbe al Barri Gòtic de la ciutat, però potser mai ens hem parat a mirar que hi ha a la part de sota del pont. Res més macabre que una calavera travessada verticalment per una daga. 

Encara que sembli molt més antic, el Pont del Bisbe Irurita, d’estil neogòtic, es va construir l’any 1928, durant una remodelació del barri, per unir el Palau de la Generalitat amb la Casa dels Canonges i com a motiu arquitectònic per l’Exposició Universal de 1929. L’arquitecte va ser Joan Rubió i Bellver. El pont porta el nom del Bisbe Manuel Irurita Almandoz, afusellat durant la Guerra Civil.

La Casa dels Canonges ha estat residència oficial dels presidents de la Generalitat com Macià, Companys o Tarradellas i el pont els hi facilitava el pas del Palau de la Generalitat quan acabaven de treballar a casa seva, sense necessitat de sortir al carrer. Des de la presidència de Jordi Pujol que va rebutjar viure en ella, cap altre president l’ha utilitzat com a residència particular.

Pont del Bisbe

Al voltant de la macabra calavera, que alguns afirmen és d’un cadàver real, existeixen diverses llegendes. Una d’elles diu que si arrenquem la daga, els fonaments dels edificis de Barcelona s’enfonsaran com si un terratrèmol assolés la ciutat. Una altra llegenda més optimista diu que si creuem el pont d’esquena mirant la calavera i demanem un desig, aquest es farà realitat.

Encara hi ha una tercera llegenda que diu que travessar el pont mirant la calavera, ens portarà mala sort, però en aquest cas i per evitar-ho haurem d’anar la Casa Ardiaca i tocar la closca de la tortuga que hi ha a la bústia situada al costat de la porta, d’aquesta manera trencarem el malefici de la mala sort de la calavera del Pont del Bisbe.

El significat de la Bústia de la Casa Ardiaca

Bústia de la Casa Ardiaca
Tags: Barcelona, Calavera, Pont del Bisbe

Notícies semblants: