La Cerdanya va perdent espais verds i la construcció creix un 200% en el 2019.

Vista d’Alp

Si fins fa relativament pocs anys un dels paratges naturals que ens quedava a Catalunya era la Cerdanya, de mica en mica hem anat veient com han anat proliferant les construccions de segones residències, sobretot des de la inauguració del Túnel del Cadí la tardor de 1984.

Fins llavors podíem passejar per pobles com Alp, Das o Urtx entre vaques i ovelles, ara hem canviat els ramats per grans xalets, restaurants de primer nivell, poliesportius o nous remuntadors a les pistes d’esquí amb grans aparcaments.

Segons informa Regió7, d’acord amb un estudi presentat a Puigcerdà per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank, durant l’any passat la Cerdanya va construir un terç de tota l’obra feta a l’Alt Pirineu.

Al llarg del 2019 es van iniciar un total de 132 habitatges i es van acabar 84. En comparativa feta dels tres primers trimestres de l’any, la Cerdanya va acabar 63 obres, el que suposa un augment del 200% amb relació al mateix període de l’any anterior. El tipus d’habitatges construïts són d’una mitjana de 94 m² i un preu de venda d’una mitjana de 244.316 €.

Bellver de Cerdanya

Aquests darrers anys han sorgit plataformes com SOS Pirineus que acull altres plataformes com Salvem Coll de Pal, Salvem la Molina, Salvem Éller, etc., totes elles entitats que lluiten per la protecció de l’entorn, i contra l’especulació del sol, apostant per un model de creixement basat en conceptes com la sostenibilitat social, econòmica i paisatgística, la participació ciutadana i la rehabilitació.

Recordem que Pirineus-Barcelona, aspira a organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern 2030, junt amb ​​Salt Lake City (Estats Units) i Sapporo (Japó). Naturalment que seria una bona injecció de diners per la comarca i per Catalunya en general, però ens hem parat a pensar quants espais verds perdrem per fer les instal·lacions necessàries per acollir un esdeveniment d’aquestes característiques?

També us pot interessar: 

SOS Pirineus – Coordinadora per Salvar el Pirineu

L’Ajuntament d’Alp vol tornar a posar en marxa l’històric telecadira de l’estació de La Molina

Tags: Cerdanya

Notícies semblants: