POBLES

Setcases i les seves llegendes

Setcases, un petit poble de la Vall de Camprodon a la comarca del Ripollès, que no arriba als 200 habitants censats, encara conserva aquell caràcter rústic dels pobles d’abans. Actualment és un dels més turístics de la comarca, per la seva proximitat a les pistes d’esquí de Vallter 2000.

Les primeres notícies documentades que tenim d’aquest petit poble es remunten a l’any 965, quan el comte Sunifred de Besalú, en unes donacions fetes al monestir de Sant Pere de Camprodon fa referència a aquest indret de les set cases.

Al voltant de Setcases hi ha dues llegendes, la més coneguda diu que el poble va sorgir d’una família de ramaders que mai havien pujat dalt de la muntanya. El pare, que era cec i els seus set fills de camí a la muntanya, es van aturar al Pla dels Hospitalets perquè les ovelles pasturessin uns dies en aquells camps.

Al cap de dos dies va començar a nevar, cosa que els fills no havien vist mai. Corrent es van dirigir a explicar-li al pare, que els hi va dir que aquelles volves que queien era neu, que cobriria les pastures i les ovelles es moririen de fam.

El pare els hi va dir que baixessin muntanya avall fins que trobessin un saüc florit i així ho van fer acompanyats de les ovelles. Un cop passada la Vall del Carlat, van trobar el saüc florit i van decidir quedar-se allà. Cada un dels fills es va construir una cabana per viure, al voltant de les quals es va anar formant el petit poble de Setcases.

Una rotona ens recorda la llegenda amb aquestes set cases.

L’altra llegenda, menys coneguda, és molt més recent i es remunta als anys de la segona guerra mundial. Diuen que un petit avió amb passatgers jueus que fugien dels nazis van patir un accident, estrallant-se a la Vall de Camprodon.

Els veïns de Setcases van veure una gran bola de foc i quan van pujar al lloc de l’accident, van trobar l’avió amb tots els passatgers morts, però també van trobar la fortuna que els pobres jueus portaven amb ells, fugint del genocidi nazi, or, joies i diners, que es van repartir entre ells.

Siguin o no veritat les llegendes de Setcases, és un indret que no podem deixar de visitar, un dels paratges més acollidors del Pirineu català.

Fem un tomb per Setcases, amb aquest vídeo.

Tags: Setcases

Notícies semblants: