L’any 1951 moria a Paris Francesc Boix i Campo, el barceloní més conegut com el Fotògraf de Mauthausen.
Francesc Boix i Campo va néixer al barri de Poble Sec de Barcelona l’agost de 1920 on el seu pare tenia una sastreria. A la rebotiga havia muntat un petit estudi de fotografia, ja que era un gran aficionat. En aquest entorn va créixer en Francesc, on va començar la seva afició i on va aprendre les tècniques fotogràfiques que li ensenyava el seu pare Bartolomé Boix.
Amb 14 anys entra a treballar d’aprenent en l’estudi fotogràfic Romagosa. L’any 1936 quan comença la Guerra Civil espanyola ingressa a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) una de les seccions del PSUC, on coincideix amb Gregorio López Raimundo, que també era sastre com el seu pare i on treballa com a reporter de la revista Juliol.
L’any 1937 es fa voluntari de la 30a Divisió del bàndol republicà per combatre contra les tropes franquistes al front de l’Aragó i del Segre. Totes les fotografies que va fer al front es van digitalitzar i estan dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Un cop acabada la Guerra i amb la victòria de les tropes de Franco, amb tan sols 19 anys s’exilia a França on passa temporades en camps de refugiats. Quan comença la II Guerra Mundial entra a formar part de la Companyia de Treballadors estrangers, que era una mena de servei militar que havien de fer els estrangers a França.
A finals de l’any 1940 és detingut per les tropes alemanyes i després de passar per diferents camps de concentració alemanys, és destinat a Mauthausen, on ingressa el 27 de gener de 1941. Després dels primers mesos de viure en aquell infern, va ser destinat al servei de fotografia per fer retrats d’identificació dels presoners.
Dins la barbàrie que representava Mauthausen, Francesc Boix va ser un privilegiat, com a fotògraf tenia una certa llibertat de moviments dins del camp, que va aprofitar per captar imatges de les atrocitats que feien els deixebles de Hitler.
La fotografia el va unir amb altres dos espanyols que treballaven amb ell, Antonio Garcia Alonso i José Cereceda, que juntament amb altres estrangers gaudien d’un millor allotjament, no els hi faltava menjar ni roba per abrigar-se.
Quan la SS de Mauthausen van veure que s’acostava el final de la guerra es van desfer de tot el material fotogràfic que tenien, perquè a la llarga no hi haguera proves de les barbaritats que havien fet i no els poguessin jutjar.
Boix va ser llest i va amagar els negatius de les fotografies clandestines que havia fet durant els quatre anys que va estar al camp i altres que va robar a la SS. Amb l’ajuda d’un grup d’espanyols, anomenat “El comando Poschacher“ integrat per 50 joves espanyols que a finals de l’any 1944 van estar destinats a treballar a la pedrera Poschscher, fora del camp de Mauthausen, van aprofitar per amagar les fotografies en casa d’una veïna del poble, la valenta Anna Pointner.
Quan els nord-americans van arribar a Mauthausen el 5 de maig de 1945 i van alliberar el camp, Boix després de passar uns mesos a Mauthausen, va marxar cap a París i es va dedicar a publicar algunes de les fotografies.
Les fotografies d’aquell jove català van ser una peça fonamental en els judicis contra el genocidi nazi que es van celebrar l’any 1946 a Nuremberg i Dachau. Francesc Boix va ser l’únic català que va declarar, aportant totes les seves proves fotogràfiques. Si no existissin les fotografies de Francesc Boix, potser molts de nosaltres no creuríem totes les barbaritats que van arribar a fer Hitler i els seus seguidors.
Un cop acabada la Guerra i amb la perspectiva que hi havia a Espanya, en plena dictadura franquista, Boix va decidir quedar-se a viure a París on va treballar com a reporter, però l’estada en el camp de concentració de Mauthausen li va passar factura i va morir, un mes abans de fer 31 anys, a causa de la tuberculosi que havia agafat al camp de concentració de Mauthausen.
La seva obra no va morir amb el jove Boix i ha servit com a prova per condemnar a molts dels que van protagonitzar el genocidi nazi. El fons fotogràfic Boix està dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb el codi 1-1058 i es pot consultar al CercANC, l’explorador de fons i documents dels arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
L’octubre del 2018 l’actor gallec Mario Casas va interpretar el paper de Francesc Boix en la pel·lícula dirigida per Mar Tarragona, El Fotògraf de Mathausen que ens recorda la història d’aquest jove fotògraf del Poble Sec.