El primer bolígraf d’Europa el va fabricar un català independentista.

Josep Vila Sivill (1904-1967), va ser un emprenedor catalanista que va fabricar la primera ploma estilogràfica de l’Estat i el primer bolígraf d’Europa. Vila va néixer al petit poble de Rubió a l’Anoia, però com molts de la seva època, de jove va arribar a Barcelona i es va instal·lar al barri de Sant Martí. Va estudiar al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), una associació sindical de tendència catalanista.

El primer bolígraf del món creat l’any 1938 va ser invent d’un periodista hongarès que va haver d’emigrar a l’Argentina fugint dels nazis, László József Bíró que un cop nacionalitzat argentí va adoptar el nom de Ladislao José Biro i va batejar el bolígraf amb el nom de Birome, Biro pel seu cognom i me pel del seu soci Meyne.

A finals de 1940 i principis de 1941, Josep Vila Sivill amb el seu germà Pasqual i Baldomer Curià, van fabricar la primera ploma estilogràfica de l’Estat espanyol a la que van batejar amb el nom de “Regia” com a referència de la Corona d’Aragó i sis anys més tard, l’any 1946 van aconseguir fabricar el primer bolígraf d’Europa, el “Regia continua”. Un instrument molt acceptat per la població en general, però sobretot pels periodistes.

Els germans Vila Sivill eren uns grans catalanistes, ja l’any 1927 havien creat l’Agrupació Cultural Atlàntida, per fomentar la cultura catalana durant la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) i evitar que desaparegués.

Josep Vila Sivill també va formar part de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i va militar a l’Agrupació Independentista Nosaltres Sols!, que tenia com a creença que les nacions oprimides han d’avançar per aconseguir la llibertat a través del sacrifici personal. Quants paral·lelismes amb el que estem vivint actualment, tan sols s’ha de veure el sacrifici personal que estan fent els presos polítics catalans.

Quan va esclatar la Guerra Civil (1936-1939), subministraven plomes estilogràfiques entre els soldats de Catalunya i si alguna arribava a les tropes franquistes, aquests ignoraven que en ella hi havia una referència encriptada a la Corona d’Aragó, molts mandataris del règim portaven a les seves butxaques una ploma amb un símbol de la Història de Catalunya. Els reis catalanoaragonesos empraven l’expressió “Corona Regia” per referir-se al seu poder personal davant els reis de Castella.

Un cop acabada la guerra Josep Vila, va continuar lluitant per la llibertat del seu país, convertint-se en un mecenes de la cultura catalana que el règim franquista volia aniquilar. Va destinar els beneficis que li van proporcionar la ploma estilogràfica i el bolígraf a finançar llibres en català.

L’any 1943 un grup d’empresaris van fundar “Benèfica Minerva” per finançar l’edició de llibres en català, considerada avui en dia com la precursora d’Òmnium Cultural. Va col·laborar en la traducció d’obres de Shakespeare al català, naturalment en la clandestinitat, finançava classes de català clandestines i col·laborava en el manteniment d’institucions prohibides en aquella època com l’Institut d’Estudis Catalans.

Anys després es van associar amb la francesa BIC, la dels Bic naranjaBic cristal, dos escrituras a elegir, Bic naranja escribe fino, Bic cristal escribe normal…” per fabricar els Bic a Catalunya.

Mai ens hauríem imaginat quan van col·laborar una simple ploma estilogràfica i un bolígraf a la supervivència de l’esperit independentista de Catalunya. Si voleu llegir la biografia d’en Josep Vila Sivill escrita pel seu nét Albert Verdaguer, la trobareu a la nostra  Botiga de Productes Catalans a Amazon. 

 

Tags: Bolígraf, Indepèndencia

Notícies semblants: