Qui era Enriqueta Martí coneguda com la Vampira del Raval?

La història de la Vampira del Raval arrenca l’any 1912 en aquest conegut barri del centre de Barcelona arran de la desaparició d’una nena de cinc anys, Teresita Guitart Congost que va ser segrestada a prop del seu domicili en la ronda de Sant Pau.

Enriqueta Martí Ripoll havia nascut a Sant Feliu de Llobregat l’any 1868, de molt joveneta es trasllada a Barcelona per fer de mainadera, però aviat comença a exercir la prostitució en el barri xinès de Barcelona. Quan es casa amb Juan Pujaltó, no abandona el seu món de promiscuïtat cosa que la porta a la separació.

L’Enriqueta tenia dos vessants, de dia anava mal vestida i demanava almoina pels carrers i de nit s’engalanava amb perruques i bons vestits per endinsar-se en el món de la burgesia que acudia al Liceu, on oferia a la gent de classe alta els seus serveis de remeiera. Aquells anys Barcelona patia un brot de tuberculosi i ella oferia ungüents i remeis per curar la malaltia que la gent adinerada li pagava. La vida d’Enriqueta Martí es desenvolupava entre bordells i el Liceu.

A principis de l’any 1912 la població de Barcelona ja feia temps que estava atemorida per la desaparició d’infants, quan una veïna del llavors carrer Ponent, avui en dia Joaquim Costa, va començar a difondre pel barri que havia vist una nena amb el cabell rapat jugant amb una altra nena a casa d’Enriqueta Martí. 

La notícia va alertar a la policia que dies després amb l’excusa d’una denúncia per la tinença de gallines en el pis, van entrar i van trobar les dues nenes, una d’elles era Teresita Guitart, l’altra va dir que era filla de l’Enriqueta Martí, cosa que en aquell moment no estava gens clara.

Segons va explicar la Teresita a la policia, l’Enriqueta se la va endur amb l’excusa de què li donaria caramels i la va portar fins a casa on li va tallar els cabells i li va dir que a partir d’aquell moment es diria Felicitat no Teresita. Durant els dies que va estar segrestada mai va sortir al carrer fins que va ser alliberada per la policia i retornada als seus pares.

La declaració de l’altra nena, l’Angelita encara era més escabrosa, va dir que abans d’arribar la Teresita vivia amb elles un nen de la mateixa edat anomenat Pepito i que va veure com l’Enriqueta el matava a la taula de la cuina.

L’Angelita deia que era filla de l’Enriqueta i que el seu pare, al que no havia vist mai, es deia Juan, nom del marit de l’Enriqueta. Al final l’Enriqueta va confessar que en realitat aquella nena era la seva neboda, filla de la seva cunyada a la qual va assistir en el part i per quedar-se amb el nadó li va dir que havia nascut morta. Així es va anar creant la història o llegenda de la Vampira primer del carrer Ponent i més tard del Raval. 

La policia va fer més registres en dues cases on havia viscut Enriqueta Martí i en ambdues van trobar restes humanes en dobles parets i sostres. Va ser detinguda i reclosa en la presó Reina Amàlia de Barcelona, també coneguda per la presó vella ubicada on ara és la plaça de Folch i Torres. L’Enriqueta Martí que havia nascut a Sant Feliu de Llobregat l’any 1868 va morir l’any 1913 a la presó, uns diuen que linxada per les seves companyes, altres a conseqüència d’un càncer d’úter.

La veritable història de l’Enriqueta Martí ha arribat a les pantalles de cinema amb la pel·lícula “La vampira de Barcelona” dirigida per Lluís Danés i protagonitzada per Nora Navas, amb la participació de Roger Casamajor, Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella.

Tags: Barcelona, La Vampira del Raval

Notícies semblants: