D’on venen els noms tan curiosos de les operacions policials com Cas Malaya, Gürtel o Volkhov?

El costum de batejar les operacions policials amb noms tan curiosos com el de la que es va iniciar ahir a Catalunya (Cas Volkhov), va començar a principis de la dècada dels 90 entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, fins llavors es feia referència als casos pel seu número de diligència.

En alguns casos aquesta denominació portava a confusions, sobretot per la dificultat de memoritzar tots els números de diligències, així que alguns agents van començar a utilitzar el nom del detingut o el de la víctima quan volien fer referència al cas.

Aquesta pràctica va anar estenent-se fins que la majoria de casos, sobretot els d’especial rellevància mediàtica, tenen un nom associat que normalment posen els jutges, els superiors dels cossos de policia o en algun cas el cap de premsa si el que es pretén és que tingui més repercussió mediàtica.

El primer cas que es va batejar a l’estat espanyol va ser el cas Nècora, ho va fer el jutge Baltasar Garzón. Després hem sentit a parlar de molts més com Malaya, Gürtel, Olímpica o ara Volkhov, però veiem que amaguen aquests noms a darrere.

Nècora: Un dels primers casos de narcotràfic destapats a Galícia durant els anys 90. El nom fa referència a aquest producte del mar tan apreciat sobretot el de Galícia.

Malaya: El cas de corrupció a l’ajuntament de Marbella fa referència a la “gota malaya“, una tortura emprada a la Xina per aconseguir la confessió dels acusats més resistents, els que són com una roca i no confessen. En aquest cas van relacionar la resistència d’una roca amb el cognom del principal acusat, Juan Antonio Roca.

Pecat Original: Un cas de narcotràfic en què dos dels acusats es deien Adán i Eva.

Olímpica: El cas d’uns lladres que utilitzaven el mètode de l’allunatge per robar en grans botigues de Madrid. El primer cotxe que van encastar contra un aparador era de la marca Audi i un policia va veure la similitud entre el logo d’Audi i les anelles olímpiques.

Púnica: Un cas de corrupció del PP de Madrid en el que el principal implicat va ser Francisco Granados. En aquest cas el que li va posar Púnica devia tenir coneixements de botànica o simplement va mirar el diccionari, ja que fa referència al nom científic del “granado“, l’arbre de les magranes, que és punica granatum“.

Gürtel: Cas de corrupció política vinculada al Partit Popular on el principal acusat va ser Francisco Correa. Associant “Correa” amb cinturó el van batejar com a Gürtel, cinturó en alemany.

Puzle: Un nom una mica macabre per definir un cas en el qual el cadàver va aparèixer a trossos.

Si ens referim a casos amb relació a Catalunya, recent-ment hem tingut dos de ben coneguts:

Operació Catalunya: Una conspiració policial impulsada pel govern espanyol amb l’objectiu de frenar el procés independentista català. Malgrat que no volien que sortís a la llum, tots hem sentit a parlar de les “Clavegueres de l’Estat”.

 

Operació Volkhov: El desafortunat nom amb què la Guàrdia Civil va batejar la macrooperació efectuada ahir a Catalunya amb la detenció d’una vintena de persones relacionades amb l’independentisme.

Volkhov és una ciutat russa on es va lliurar una batalla on va intervenir la División Azul que donava suport a les tropes de Hitler en la seva lluita contra la Unió Soviètica, especialment en el setge a Leningrad. Segons el jutge Aguirre i la Guàrdia Civil si Catalunya declarava la independència després del referèndum, Putin enviaria 10.000 soldats i pagaria el deute de Catalunya, d’aquí el nom de l’operació.

Davant aquestes afirmacions en la interlocutòria del jutge Aguirre, ahir l’ambaixada de Rússia a Madrid va voler contestar amb un tuit d’allò més sarcàstic. 

Tags: Operacions policials

Notícies semblants: