POBLES

Història de La Torre de Riu a Alp, un dels castells més emblemàtics de la Baixa Cerdanya

El Castell de La Torre de Riu a l’entrada del poble d’Alp per la carretera de La Molina, és un dels més emblemàtics de la Baixa Cerdanya. La seva història es remunta al segle XIV quan era una gran torre fortificada, una fortalesa d’origen desconegut que amb el pas del temps es va anar convertint en una gran propietat agrícola i ramadera.

L’any 1896 el seu propietari Josep Nicolau d’Olzina de Ferret i de Riusech va transformar l’antiga fortalesa amb un castell inspirat en els castells de les terres de Loire i la Bretanya, d’estil romàntic amb algun toc neogòtic, encara que respectant la construcció original, amb grans parets de dos metres de gruix.

Dins el recinte del castell hi ha una petita capella dedicada a la Verge de l’Ovella, la Capella de la Divina Pastora que acull la talla romànica de la Verge des que va ser traslladada de l’antiga parròquia de Santa Maria d’Ovella quan va patir un incendi durant el transcurs de la Guerra dels Nou anys (1688-1697).

Malauradament aquesta talla va ser destruïda durant els grans desperfectes que va patir La Torre de Riu en la Guerra Civil espanyola i el que actualment es venera a la capella és una rèplica de l’original.

Segons alguns historiadors, la història de la transformació en castell que va fer Josep Nicolau d’Olzina l’any 1896 té un origen força curiós. Segons sembla Olzina va fer una juguesca amb Ignasi de Puig i el marquès de Montsolís a veure qui feia el castell més important. El guanyador va ser el Marqués de Montsolís que va construir un castell a Sant Hilari de Sacalm, però Alp va guanyar un dels edificis més emblemàtics de la comarca, La Torre de Riu.

Pel que fa a l’arquitectura és un castell de planta rectangular envoltat per una muralla amb merlets i dues torres circulars. Consta de planta baixa i dos pisos amb quatre garites en els angles de la part superior i amb coberta de pissarra típica de la comarca.

Vista d’Alp des de l’Estació molt propera a La Torre de Riu
Tags: Alp, Torre de Riu

Notícies semblants: