Avui fa un any que es va detectar el primer cas de Coronavirus a Catalunya

Avui 25 de febrer fa un any que es va detectar el primer cas de Coronavirus a Catalunya, es tractava d’una noia italiana de 36 anys resident a Barcelona que havia viatjat a Itàlia. A Espanya s’havia detectat el primer cas el 31 de gener en un alemany que estava a l’illa de La Gomera i que s’hauria contagiat a Alemanya.

Les autoritats espanyoles ens van voler tranquil·litzar anunciant que Espanya estava preparada per fer front a la Covid-19, però en pocs dies vam veure com els hospitals es col·lapsaven i els sanitaris no disposaven de mascaretes, epis per poder treballar i el pitjor de tot, no tenien respiradors per atendre a tots els pacients que els necessitaven. El Coronavirus acabaria trasbalsant tots els sistemes sanitaris mundials, no hi havia cap país preparat per fer front a una pandèmia així. Aquella frase que sentíem sovint “és com una grip” ja no es va tornar a sentir.

La por al Coronavirus fa desaparèixer mascaretes dels Hospitals

La ciutadania tampoc estava preparada per dur mascaretes, patir confinaments, aturades de feina i escoles, tocs de queda, restriccions a la mobilitat i molt menys veure com els nostres avis i àvies anaven morint. Hem hagut d’afrontar tres onades fins que ha arribat la vacuna, veurem si serà possible evitar una quarta onada.

La Covid-19 que va començar a Wuhan (La Xina) a finals del 2019 es va anar estenent per tot el món, entrant a Europa per Itàlia. L’1 de març l’Organització Mundial de la Salut (OMS) catalogava el nou virus SARS-CoV-2 com a pandèmia i el 14 de març el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma a tot el territori.

 

Des del 14 de març fins al 21 de juny tota Espanya va viure un confinament total, tan sols es mantenien en funcionament les activitats essencials, cosa que va provocar milers d’ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació) que han afectat i continuen afectant gran part de la població.

Un any després i amb més de 20.000 morts a Catalunya, encara que no hem superat la pandèmia, podem veure una mica de llum gràcies a les vacunes que s’estan administrant des de principis d’any. Hem de ser optimistes, però ser conscients que encara ens queda un temps de respectar les recomanacions principals: mascareta, rentat de mans i distància.

El senzill fet de rentar-se les mans ha salvat moltes vides al llarg de la història.

Tags: Coronavirus - Covid-19

Notícies semblants: