Les Vegueries com a forma de divisió territorial de Catalunya


ūüí¶ LES VEGUERIES DE CATALUNYA

Amb el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19 i les diferents divisions territorials que hem tingut en aquest darrer any per establir els límits fins a on podíem arribar, es va tornar a sentir parlar de les Vegueries, ja que en algun moment el Procicat va pensar a establir el confinament per Vegueries. Repassem una mica de la seva història?

La divisi√≥ del territori catal√† en Vegueries va estar vigent a Catalunya entre els segles XII al XVIII, quan van ser anul¬∑lades i substitu√Įdes per Corregiments a trav√©s dels Decrets de Nova Planta del 1716. La vegueria era el territori sobre el qual tenia jurisdicci√≥ el Veguer, el delegat del comte o vescomte de cada zona.

A finals del segle XII a Catalunya hi havia 10 vegueries, però quan es van instaurar en tot el territori governat per Jaume II de Catalunya i Aragó, van anar augmentant fins a arribar a tenir les vegueries de:

Tortosa, Tarragona i el Camp, Montblanc, Barcelona amb la sotsvegueria del Vall√®s, Bergued√†, Bages, Manresa amb la sotsvegueria del Moian√®s, Vilafranca del Pened√®s amb la sotsvegueria d’Igualada, Girona, Besal√ļ, Camprodon, Ral, Ripoll√®s, Lleida amb la sotsvegueria de Balaguer, T√†rrega, Cervera amb les sotsvegueries d’Agramunt i dels Prats de Rei, Ribagor√ßa, Pallars i Camarasa.

Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Pel que fa al territori governat per Jaume II de Mallorca, compte del Rosselló i de la Cerdanya, les vegueries van ser les del Rosselló amb la sotsvegueria del Vallespir, Conflent amb la sotsvegueria del Capcir i Cerdanya amb les sotsvegueries de Baridà i de Ribes.

Al segle XVIII, Decrets de Nova Planta va haver-hi molts, ja que cada cop que el borb√≥ Felip V conqueria una part del territori, publicava un decret, per√≤ la finalitat de tots era el mateix, centralitzar i militaritzar tot el territori que passava a mans del capit√† general com a m√†xima autoritat. Van comen√ßar pel Pa√≠s Valenci√† per seguir per l’Arag√≥ i Mallorca i finalment van arribar a Catalunya l’any 1716 quan les Vegueries van quedar substitu√Įdes per Corregiments, territori governat per un Corregidor a les ordres del monarca.

El Parlament de Catalunya en arres de recuperar la seva hist√≤ria, el 27 de juliol de 2010, va aprovar una Llei de Vegueries, malauradament el Tribunal Constitucional no va deixar que es desenvolup√©s totalment. El que pretenia la Generalitat amb aquesta llei era fer un canvi i una transici√≥ de l’actual divisi√≥ dels serveis de tots els ciutadans, passant de les quatre Diputacions a les vuit Vegueries.

Les actuals Vegueries de Catalunya:

  • Barcelona: Barcelon√®s, Vall√®s Oriental, Vall√®s Occidental, el Maresme i el Baix Llobregat.
  • Girona: Amb el Giron√®s, la Selva, Pla de l’Estany, Garrotxa, Ripoll√®s, Alt i Baix Empord√†.
  • Pened√®s: Compren Alt i Baix Pened√®s, Anoia i el Garraf.
  • Tarragona: Tarragon√®s, Alt Camp i Baix Camp, Conca de Barber√† i Priorat
  • Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Terra Alta, Montsi√† i Ribera de l’Ebre.
  • Ponent: El Segri√†, la Noguera, Urgell i el Pla d’Urgell, la Segarra i Les Garrigues.
  • Catalunya Central: El Bages, Bergued√†, Moian√®s, Solson√®s i Osona.
  • Alt Pirineu i Aran: La Cerdanya, Alta Ribagor√ßa, Alt Urgell, Pallars Juss√†, Pallars Sobir√† i Vall d’Aran.

T'agrada? Compartiex-ho!

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
2
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
9
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
1
m'entristeix
M'interesa M'interesa
4
M'interesa
Em fascina Em fascina
2
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.