Les Vegueries com a forma de divisió territorial de Catalunya

💦 LES VEGUERIES DE CATALUNYA

Amb el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19 i les diferents divisions territorials que hem tingut en aquest darrer any per establir els límits fins a on podíem arribar, es va tornar a sentir parlar de les Vegueries, ja que en algun moment el Procicat va pensar a establir el confinament per Vegueries. Repassem una mica de la seva història?

La divisió del territori català en Vegueries va estar vigent a Catalunya entre els segles XII al XVIII, quan van ser anul·lades i substituïdes per Corregiments a través dels Decrets de Nova Planta del 1716. La vegueria era el territori sobre el qual tenia jurisdicció el Veguer, el delegat del comte o vescomte de cada zona.

A finals del segle XII a Catalunya hi havia 10 vegueries, però quan es van instaurar en tot el territori governat per Jaume II de Catalunya i Aragó, van anar augmentant fins a arribar a tenir les vegueries de:

Tortosa, Tarragona i el Camp, Montblanc, Barcelona amb la sotsvegueria del Vallès, Berguedà, Bages, Manresa amb la sotsvegueria del Moianès, Vilafranca del Penedès amb la sotsvegueria d’Igualada, Girona, Besalú, Camprodon, Ral, Ripollès, Lleida amb la sotsvegueria de Balaguer, Tàrrega, Cervera amb les sotsvegueries d’Agramunt i dels Prats de Rei, Ribagorça, Pallars i Camarasa.

Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Pel que fa al territori governat per Jaume II de Mallorca, compte del Rosselló i de la Cerdanya, les vegueries van ser les del Rosselló amb la sotsvegueria del Vallespir, Conflent amb la sotsvegueria del Capcir i Cerdanya amb les sotsvegueries de Baridà i de Ribes.

Al segle XVIII, Decrets de Nova Planta va haver-hi molts, ja que cada cop que el borbó Felip V conqueria una part del territori, publicava un decret, però la finalitat de tots era el mateix, centralitzar i militaritzar tot el territori que passava a mans del capità general com a màxima autoritat. Van començar pel País Valencià per seguir per l’Aragó i Mallorca i finalment van arribar a Catalunya l’any 1716 quan les Vegueries van quedar substituïdes per Corregiments, territori governat per un Corregidor a les ordres del monarca.

El Parlament de Catalunya en arres de recuperar la seva història, el 27 de juliol de 2010, va aprovar una Llei de Vegueries, malauradament el Tribunal Constitucional no va deixar que es desenvolupés totalment. El que pretenia la Generalitat amb aquesta llei era fer un canvi i una transició de l’actual divisió dels serveis de tots els ciutadans, passant de les quatre Diputacions a les vuit Vegueries.

Les actuals Vegueries de Catalunya:

  • Barcelona: Barcelonès, Vallès Oriental, Vallès Occidental, el Maresme i el Baix Llobregat.
  • Girona: Amb el Gironès, la Selva, Pla de l’Estany, Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà.
  • Penedès: Compren Alt i Baix Penedès, Anoia i el Garraf.
  • Tarragona: Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat
  • Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Terra Alta, Montsià i Ribera de l’Ebre.
  • Ponent: El Segrià, la Noguera, Urgell i el Pla d’Urgell, la Segarra i Les Garrigues.
  • Catalunya Central: El Bages, Berguedà, Moianès, Solsonès i Osona.
  • Alt Pirineu i Aran: La Cerdanya, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d’Aran.
Tags: Vegueries

Notícies semblants: