Informe de la FAO sobre els riscos per a la salut en introduir els insectes en l’alimentació humana

El passat mes de gener l’Agència per la Seguretat Alimentària Europea (EFSA) va autoritzar per primer cop el consum per a humans d’un determinat insecte, el cuc de la farina (Tenebrio molitor larva), alertant que en determinades persones podria provocar al·lèrgies. Ara la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) va més enllà elaborant un informe sobre els riscos d’introduir els insectes en l’alimentació humana.

Els insectes són rics en proteïnes i fibres, però el seu consum no està exempt de riscos. L’informe de la FAO pretén fer una descripció dels problemes de seguretat alimentària associats amb la producció i consum d’insectes.

Si parlem de sostenibilitat, la producció d’un insecte és molt més sostenible que la producció de carn animal, un insecte necessita molt menys terreny i aigua, per tant contribueix a evitar l’escalfament global del planeta, però té els seus riscos.

Com altres aliments el consum d’insectes pot provocar al·lèrgies en determinades persones, similars a les de persones al·lèrgiques al marisc per la reactivitat creuada, que es produeix quan dues molècules comparteixen característiques similars, quan aquestes substàncies entren en contacte amb el cos humà, el sistema immune no aconsegueix establir la diferència, es confon i provoca una reacció al·lèrgica.

En general els microbis presents en els insectes són inofensius pels humans, però poden transportar microorganismes perjudicials per a la salut, sobretot si no es controlen bé les condicions higièniques de la seva producció i distribució. Encara que es creu que els bateries i els virus que poden transmetre no presenten un alt risc de contaminació, poden ser vectors potencials de contagi.

Un altre dels riscos que també podem trobar és la seva exposició a pesticides i toxines presents en els cultius i altres agents químics com metalls tòxics i dioxines. A més si per l’alimentació dels insectes s’utilitza fems, poden exposar-se a agents antimicrobians i pesticides.

No és que en la nostra cultura estigui molt present l’alimentació a base d’insectes, però cal que si algun dia volem fer un tast d’aquest cuc de la farina, tinguem present els riscos que pot representar per a la nostra salut.

Notícia relacionada:

L’Agència per la Seguretat Alimentària aprova per primer cop el consum d’un insecte 

Tags: Cuina, Insectes

Notícies semblants: