33 Premis Nobel i altres 20 economistes internacionals mostren el seu suport a Andreu Mas-Colell

33 Premis Nobel i 20 economistes d’arreu del món han elaborat un article conjunt en què mostren tot el seu suport a l’exconseller Andreu Mas-Colell investigat pel Tribunal de Comptes de l’Estat espanyol.

En el citat article indiquen que estan molt preocupats per les notícies que els arriben i la situació del professor Mas-Colell, un dels economistes espanyols més coneguts i respectats arreu del món. També repassen tota la trajectòria professional del professor: Catedràtic d’Economia Louis Berkman en la Universitat Harvard, editor d’Economètrica (revista científica d’economia), secretari del Consell Europeu d’Investigació, conseller d’Economia i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en aquest apartat remarquen que va estar al capdavant de les finances de la Generalitat durant una de les pitjors recessions de la història (2010-2016). I precisament d’aquí ve la investigació del Tribunal de Comptes, encara que no s’han especificat els càrrecs exactes que tenen en contra d’ell.

L’article continua dient que el Tribunal té la facultat d’acusar a les persones de les irregularitats que donarien lloc a sancions econòmiques i qualsevol apel·lació pot trigar anys a resoldre’s, mentrestant els acusats (recordem que són 40 els investigats) haurien de presentar una garantia per la quantitat de la multa imposada. Si la sanció excedeix del patrimoni del professor Mas-Colell, podria veure embargats tots els seus béns i si no arriba, podrien fins i tot embargar-li part de la pensió. Tot això sense que en la documentació de més de 18.000 folis de les acusacions enviades al professor Mas-Colell s’especifiqui la seva connexió.

“Aquells de nosaltres que hem tractat al professor Mas-Colell durant molts anys com a col·legues, estudiants i coautors, sabem que és una persona de la màxima integritat. També és reconegut per ser una persona dedicada al bé públic, com ho demostra la seva marxa de Harvard per tornar a casa i fundar una nova institució educativa espanyola (la Universitat Pompeu Fabra), així com la seva disposició a acceptar responsabilitats de govern tant a Espanya com a Europa. Espanya va ser molt afortunada que un economista de la capacitat i talla del professor Mas-Colell estigués disposat a dedicar-se al servei públic”.

“Una mesura de la reputació del professor Mas-Colell es reflecteix en el gran nombre d’economistes d’arreu del món que han signat peticions o han manifestat el seu suport en la darrera setmana, expressant la seva preocupació al respecte. El professor Andreu Mas-Colell és un exemple per a tots els científics espanyols en l’exterior. El resultat d’aquest procediment pot tenir una influència negativa en la voluntat d’aquestes persones de tornar al seu país i contribuir al servei públic”.

“Esperem que la situació s’aclareixi aviat. També esperem que, en absència de càrrecs específics contra ell, el Tribunal de Comptes eviti conseqüències indesitjades i injustes pel professor Mas-Colell“.

Els signants de l’article (en negreta els Premis Nobel)

Philippe Aghionc, George Akerlof, Manuel Arellano, Orazio Attanasio, Robert Aumann, Abhijit Banerjee, Richard Blundell, Partha Dasgupta, Angus Deaton, Eddie Dekel, Mathias Dewatripont, Peter Diamond, Esther Duflo, Eugene Fama, Ernst Fehr, Drew Fudenberg, Jordi Galí, Pinelopi Goldberg, Jean-Michel Grandmont, Rachel Griffith, Lars Hansen, Oliver Hart, James Heckman, Elhanan Helpman, Bengt Holmstrom, Dale Jorgenson, Daniel Kahne-man, Mervyn Kingc, Michael Kremer, Finn Kydland, Eric Maskin, Daniel McFadden, Robert Merton, Paul Milgrom, Stephen Morris, Roger Myerson, Edmund Phelps, Christopher Pissarides, Paul Romer, Alvin Roth, Myron Scholes, Amartya Sen, Robert Shiller, Christopher Sims, Robert Solow, Hugo Sonnenschein, Michael Spence, Joseph Stiglitz, Guido Tabellini, Richard Thaler, Jean Tirole, Robert Wilson i Fabrizio Zilibotti.

Recordem que la setmana passada ja es va engegar una campanya de recollida de signatures en suport al professor Mas-Colell.

Economistes d’arreu del món obren una petició de signatures en contra de l’acusació de l’exconseller Andreu Mas-Colell (17.06.2021)

Tags: ;, Mas-Colell

Notícies semblants: