POBLES

200 municipis de Catalunya es troben en situació crítica per despoblament

Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) liderat per Ignasi Aldomà Buixadé i Josep Ramon Mòdol Ratés, posa de manifest que 200 municipis de Catalunya es troben en una situació crítica a causa del despoblament. La zona més afectada és la del Pirineu i Prepirineu, en especial als dos Pallars, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera i el Berguedà. També estan en situació complicada alguns municipis de les Garrigues, la Conca de Barberà, el Priorat, les Terres de l’Ebre, la Terra Alta i la Ribera de l’Ebre.

L’estudi també destaca que, dels cinc municipis amb un risc més elevat, Cava, BellpartSalvallà del Comtat, Riu de Cerdanya i Josa i Tuixén, tres d’ells pertanyen a les comarques lleidatanes. De l’estudi també es pot deduir que hi ha una clara diferència entre l’est i l’oest del país, mentre a l’est i zones costaneres hi ha una població sostinguda a les terres interiors de l’oest la despoblació de certs pobles és notòria.

Encara que l’estudi està fet amb dades anteriors a la pandèmia i arran d’aquesta per l’augment del teletreball alguns municipis petits han vist augmentada la seva població, molts d’ells continuen en situació crítica, sense gent no poden subsistir ni escoles, ni serveis, ni negocis i amb la població existent cada dia més envellida.

La Vansa i Fórnols (Alt Urgell) – Foto: Ajuntament La Vansa i Fórnols

Entre l’any 2014 i 2019 molts micropobles van perdre població, encapçalant aquest rànquing:

  • La Vansa i Fórnols (Alt Urgell)
  • Cava (Alt Urgell)
  • Granyena de les Garrigues (Les Garrigues)
  • Bellprat (Anoia)
  • Borredà (Berguedà)
  • Josa i Tuixén (Alt Urgell)
  • El Cogul (Garrigues)
  • Oliola (Noguera)
  • Tírvia (Pallars Sobirà)
  • Pradell de la Teixeta (Priorat).

L’informe també posa en relleu que la renovació generacional d’aquests municipis de menys de 500 habitants, passa per la immigració d’origen estranger que en funció de les oportunitats de trobar feina, aposten per anar a viure en ells.

Si us interessa el tema podeu veure l’informe complet de l’UdLNous índex de relleu generacional al món rural

Tags: Micropobles

Notícies semblants: