Un any sense un dels restaurants centenaris de Barcelona – Coneguem la història de Can Soteras.

Ara fa un any que el centenari restaurant Can Soteras, en la confluència del Passeig de Sant Joan amb l’Avinguda Diagonal de Barcelona va tancar les portes per culpa de la nova Llei d’Arrendaments Urbans aprovada l’any 2014 que limita les subrogacions en els contractes de lloguer i la pandèmia de la Covid-19 que li va donar el tret final.

Un dels restaurants que els que ja tenim una edat segur que hem anat algun cop a alguna celebració o la típica festa del caragol que feien cada any. El seu origen era una parada de cavalls on els traginers que venien al born a portar les seves mercaderies, paraven una estona per descansar i menjar alguna cosa.

L’any 1915 Jaume Soteras es va fer càrrec de la fonda que hi havia en aquesta parada de cavalls i servia àpats pels traginers que entraven per la Diagonal i baixaven pel passeig de Sant Joan fins al Born. Anys més tard, el 1927 a Can Soteras va néixer l’Associació cultural L’Arca de Noè de la mà de Joaquim Ciervo que volia animar al seu gran amic Santiago Rusiñol que estava una mica deprimit.

L’Arca de Noè era una associació cultural i humorística com els mateixos fundadors deien, es va crear per fer l’animal. Per això tots els integrants tenien un sobrenom pel qual eren coneguts, un nom d’animal. En les reunions estava prohibit parlar de religió, política, futbol i de tot allò que pogués acabar en discussions. Era una associació per passar-ho bé, per això podien seure de costat, un militar franquista i un republicà o un del Barça i l’altre de l’Espanyol.

 

El fundador de Can Soteras, Jaume Soteras i Font, el cangur en l’Arca de Noè, va morir el passat mes de marc amb 103 anys. Jaume Soteras va començar a la parada de cavalls del passeig de Sant Joan, però al llarg de la seva vida va obrir molts altres restaurants com: La Pèrgola, La Font del Gat, Tres Molinos, Tiro Pichón, Restaurant del Parc de la Ciutadella, Bar Cafeteria Oro del Rhin o el Restaurant Bellamar de Premià de Mar.

Des de fa quaranta anys era el punt de trobada dels amants dels caragols. A Can Soteras va néixer la Confraria Gastronòmica del Caragol i cada any celebraven la Festa del Caragol, que va sorgir casualment quan ara fa quaranta anys el periodista Joan Poch Soler va anar a dinar amb uns amics i li van oferir caragols, l’endemà va fer un article on deia que a Barcelona era la setmana del caragol. Arran de la publicació, la gent va començar a trucar per menjar caragols a Can Soteras.

La Llei d’Arrendaments Urbans del 2014 ha fet molt mal a molts establiments centenaris de la Ciutat Comtal, com Can Soteras i la pandèmia de la Covid-19 ha vingut per acabar de rematar a aquells que havien pogut sobreviure.

Notícies relacionades:

Tanca un altre popular restaurant de cuina tradicional catalana de Barcelona a causa de la Covid-19 (22.03.2021)

La pandèmia continua fent estralls en la restauració de Barcelona. Tanquen quatre restaurants més.(09.04.2021)

Tags: Can Soteras, Restaurants, tancaments

Notícies semblants: