El curiós concurs de beure en porró que es feia a Barcelona en els anys cinquanta

Potser amb el pas dels anys s’ha anat perdent aquell costum que tenien els nostres pares i avis en els àpats familiars, beure en porró. Aquell porró amb barretina que es va convertir en souvenir típic de Catalunya.

A la meitat del segle passat es va anar arrelant un costum a la carretera N-II al seu pas per Abrera i altres poblacions properes. Hi havia una sèrie de bars o hostals de carretera on paraven a dinar els camioners i era costum que a la porta hi hagués uns porrons grans plens de vi. Els hostalers oferien vi gratis a qui pogués beure aixecant el porró amb una sola mà.

Quan avui en dia veiem aquestes imatges de la Filmoteca Nacional, ens esparverem veient a dos camioners que paren a fer un beure i després hauran de tornar a conduir, llavors no hi havia control d’alcoholèmia, o com li ofereixen vi d’un porró més petit a un infant. Molt han canviat les coses en aquests setanta anys.

Arran d’aquest costum que va desaparèixer quan es va construir l’autovia A-2 i els camioners van deixar de passar per la nacional, va sorgir a Barcelona un concurs de beure en porró. Era el Concurs del Porró d’Abrera que se celebrava en el Palau d’Esports de Barcelona al final del carrer Lleida, l’actual Barcelona Teatre Musical.

El concurs consistia a beure d’un porró de 16 litres amb una sola mà i sense possibilitat de poder recolzar-la. Els concursants anaven amb una mena de bata blanca llarga per no tacar-se en la que es podia llegir “Viva el vino” o “El agua para el gato“. El premi era de 600 pessetes per cada minut que s’aguantés bevent del porró amb una sola mà. El guanyador del concurs de l’any 1958 va aguantar un minut i deu segons i es va endur 700 pessetes.

 

També us pot interessar:

El Porró, tot un símbol del poble català. Origen i tradició

Notícies semblants: