NATURA

Per què no hauríem de seguir la moda d’apilar pedres a la natura?

Darrerament s’ha posat de moda un costum que no resulta molt beneficiós per algunes espècies de la natura i que cada dia es fa més popular a través de les xarxes socials, la moda d’apilar pedres a les platges o les muntanyes per fer una fotografia i publicar-la. Aquest fenomen associat al turisme de natura provoca danys sobre la biodiversitat.

Segons un estudi internacional amuntegar pedres, traient-les del seu lloc natural, deixa al descobert animals i plantes que les utilitzen com a refugi per poder sobreviure, les pedres són el seu hàbitat natural que nosaltres els hi destrossem, canviant el seu microclima.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) adverteix que aquesta moda s’ha convertit en un atemptat contra diverses espècies d’animals i vegetals, alguns d’ells en veritable perill d’extinció. En un article publicat a la revista HumanWildlife Interactions, els científics alerten que s’han trobat muntanyetes formades per una pila de pedres en diferents paratges naturals considerats com a Parcs naturals que s’han de protegir, com al Parc Nacional del Teide a Tenerife, a l’illa de Cabrera, al Parc Natural Sa Dragonera o al Parc Natural de Ses Salines a les Balears.

Les pedres formen l’hàbitat natural que serveix de refugi per plantes, molsa, bolets, insectes, caragols, aranyes o altres espècies, si les aïllem deixem a la intempèrie a totes aquestes espècies, exposant-les als depredadors o a la mort per destrucció del seu refugi.

La investigadora del CSIC, Anna Traveset ens demana que aquests rituals que fins ara estaven reservats a determinades cultures com la budista, taoista o les anomenades “apachetas” de cultures  sud-americanes i que ara s’ha convertit en moda pel sol fet que resulta maco fer una fotografia i publicar-la, que no ho fem, que respectem la natura. Aquestes han estat les seves paraules:

“Hi ha diverses espècies que depenen d’aquestes pedres com a refugi i, per tant, li demanem a qualsevol que visiti àrees sensibles per a la conservació de la naturalesa que no mogui aquestes pedres. Que segueixi les indicacions i intenti reduir el seu impacte al màxim. No és fàcil anticipar les conseqüències que activitats aparentment innòcues, com la construcció d’aquests monticles de pedres, poden tenir en àrees amb espècies sensibles i amenaçades”.

Fa tan sols dos mesos també es va donar l’alerta que les platges de Cadaqués cada dia hi ha més sorra, perquè la gent s’endú les pedres passanelles de record. Aquestes modes destrossen la natura.

 

Tags: Apilar pedres

Notícies semblants: