Ara fa 37 anys de l’incendi que va arrasar Montserrat i va posar en perill el Monestir.

Aquesta setmana fa 37 anys que es van produir una sèrie d’incendis al massís de Montserrat que van cremar més de 3.000 hectàrees de terreny i van posar en perill el Monestir on van quedar confinades un miler de persones que estaven de visita més els monjos, monges i escolanets. Afortunadament el foc no va arribar al Monestir i els visitants van poder ser evacuats sense que es produís cap desgràcia personal.

Durant una setmana es van anant produint fins a un total de sis incendis en les proximitats de Montserrat, per les seves característiques es podia deduir que van ser provocats. El 18 d’agost de 1986 el foc arribava a les portes del monestir, afectant parcialment a l’hort que tenen els monjos benedictins. El monestir va quedar incomunicat, sense llum ni telèfon durant hores.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat en aquell moment, Josep Miró i Ardèvol apuntava al fet que podia ser un incendi provocat, en aquells temps la majoria d’incendis forestals es produïen en dates al voltant del 18 de juliol (dia de l’alçament nacional de Franco), segons va expressar el conseller. Es podia sospitar que fos obra d’alguna organització de l’extrema dreta amb la finalitat de cremar algun símbol català, al mateix temps que una organització ultradretana autodenominada Milícia Catalana reivindicava l’autoria en una trucada al diari Avui.

L’autor de la trucada al diari Avui, que va ser detingut per la Guàrdia Civil, però que poques hores després va quedar en llibertat perquè no hi havia suficients proves contra ell, va llegir un comunicat que deia:

“Milícia Catalana es fa responsable de l’incendi de Montserrat que ha estat provocat perquè el monestir és el bressol del separatisme i com a resposta als atemptats de Terra Lliure”

En aquells temps Milícia Catalana havia atemptat contra partits o associacions independentistes, bars d’ambient o fins i tot l’any 1989 va atemptar contra la clínica Dexeus, causant danys per explosius en la façana, perquè en ella es practicaven avortaments.

L’incendi va arrasar el 75% de la superfície de la muntanya de Montserrat. No sabem exactament qui el va provocar, però un bomber del parc de Sabadell va comentar molt indignat que havien trobat conills que duien draps lligats al cos impregnats d’alcohol i benzina.

El 4 de juliol de 1994 es va produir un altre gran incendi a Montserrat. Aquell any hi havia hagut un hivern molt sec i una primavera sense vents humitats de llevant, que amb la sequera del terreny era molt fàcil que es produeixin incendis forestals. Aquest any a causa de l’onada de calor que hem patit aquesta setmana passada els accessos al parc de Montserrat han estat tancats precisament per evitar incendis.

També us pot interessar:

El Bosc de les Creus – L’Art de la Terra

Tags: Incendi, Montserrat

Notícies semblants: