Els joves barcelonins cada dia parlen menys català

L’ús de la llengua catalana entre els joves barcelonins cau en picat. Segons una enquesta realitzada per l’Ajuntament de Barcelona entre els joves, només un 28,4% parlen català de forma habitual, mentre que en el 2015 era un 35,6%. Mentre el català ha baixat un 7% el castellà ha augmentat en un 6% passant a un 62,1% de joves que el parlen habitualment.

L’enquesta que es va elaborar l’any 2020 i que ara ha presentat el regidor de joventut de l’Ajuntament, Joan Ramon Riera, va recollir les respostes de 1407 joves de la ciutat entre 15 i 35 anys que viuen com a mínim fa sis mesos a Barcelona.

D’ella també es desprèn que l’anglès el parlen de forma habitual el 2,3% dels joves, que només el 32,4% dels estrangers contesten que tenen un bon coneixement del català, mentre que entre els nascuts a l’estat espanyol aquest percentatge puja fins al 82,1%.

Pel que fa als barris de la ciutat, en els barris de renda més alta el percentatge dels joves que parlen català habitualment també puja fins al 41,3% i baixa fins al 13,9 en els barris amb menys renda, que són on viuen més estrangers. L’Eixample i Sarrià Sant Gervasi és on més català es parla, mentre Nou Barris, Sant Martí i Sants-Montjuïc on menys es parla.

Als estrangers que arriben al nostre país els és més fàcil aprendre una sola llengua i majoritàriament opten pel castellà, no tenen cap necessitat de parlar català i part de la culpa és nostre, dels mateixos catalanoparlants. Si quan entressin en una botiga o en les escoles i universitats, nosaltres no canviéssim al castellà, potser sentirien més la necessitat d’aprendre català. D’aquesta manera acabaran com molts espanyols que van arribar aquí fa 50 o 60 anys, que han fet tota la seva vida a Catalunya, fins i tot alguns han nascut aquí i sempre tenen la mateixa frase a la boca: Lo entiendo todopero no lo hablo“.

També us pot interessar:

Per què els catalans canviem d’idioma quan algú ens parla castellà?

 

Tags: Barcelona, Parlar Català

Notícies semblants: