Sabíeu que les figues no són un fruit i guarden un secret a dins?

Ara que estem en plena temporada de recol·lecció de les figues, parlarem d’algunes curiositats sobre elles. Realment les figues no són un fruit pròpiament dit, sinó una flor invertida, el que en termes tècnics s’anomena infructescència, un conjunt de fruits units que es formen dins d’una beina en forma de pera i aparença de fruit.

Cada figa té moltes flors a dins, cada una d’aquestes flors produeix un únic fruit anomenat aqueni, fruits molt petits que contenen una llavor que és precisament la que li dona aquesta textura cruixent. Quan mengem figues, no estem consumint un sol fruit, en realitat estem menjant una flor invertida plena de centenars de fruits secs, els aquenis.

Un altre de les curiositats al voltant de les figues és que perquè neixin els fruits s’ha de produir una pol·linització, procés a través del qual el pol·len és transferit des de l’estam (òrgan floral masculí) fins a l’estigma (òrgan floral femení). D’aquesta manera, es produeix la germinació i fecundació d’òvuls de la flor, cosa que dona lloc a la producció de llavors i fruits.

En la majoria de les plantes els agents pol·linitzadors són les abelles o altres insectes, també es pot fer la transferència a través del vent o de l’aigua. Però en el cas de les figueres, l’agent pol·linitzador ha d’entrar dins la figa mascle i aquesta tasca la fan les vespes que al mateix temps aprofiten per reproduir-se (procés anomenat simbiosi o mutualisme).

Quan la vespa entra en la figa mascle, perd les seves ales i antenes, diposita els ous i com no troba la forma de sortir mor a dins. Aquests tipus de figues mascles no es mengen, aquesta varietat té una forma especial per poder allotjar els ous de la vespa. Quan neixen les cries també ho fan sense ales ni antenes, entre totes fan un túnel per poder sortir portant les llavors de les figues amb elles i dipositar-les en una altra figuera.

Si una vespa es confon i en lloc d’una figa mascle entra en una figa femella, que són les que ens mengem, perd les ales i antenes igualment, però no pot dipositar els ous perquè la figa femella no és adequada per fer-ho. Llavors la vespa mor i queda dins la figa que més tard ens menjarem, però tranquils, abans que arribi a la nostra boca, el cadàver de la vespa ja estarà descompost totalment, ja que la figa té un enzim que el transforma en proteïna. Aquest procés és necessari precisament per transportar el pol·len de la figa mascle a la femella.

Avui en dia, la majoria de varietats de figues que trobem al mercat són partenogenètiques, és a dir que són capaces de donar fruit sense necessitat d’un agent pol·linitzador. Per tant podrem menjar figues tranquil·lament sense por de trobar-nos un cadàver de vespa a dins.

Us deixem amb dues formes de menjar unes bones figues:

Recepta de Cuina, Com es fa – Figues amb mató

Recepta de Cuina, Com es fa – Figues amb pernil

Tags: Figues

Notícies semblants: