El català en perill d’extinció? Només el 14% dels alumnes de secundària parlen català al pati.

Plataforma per la Llengua alerta de la situació preocupant del català a les escoles i conjuntament amb tres sindicats, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Unió Sindical dels Treballadors d’Ensenyament de Catalunya (USTEC) i la Intersindical, arran d’un estudi sociolingüístic efectuat, iniciaran una campanya per intentar revertir aquesta situació. Tan sols el 14% dels alumnes de secundària i el 35% de primària parlen català al pati o zones urbanes dels seus pobles o ciutats, com parcs i jardins.

De l’estudi es desprèn que només el 40% dels alumnes dels instituts de Valls parlen en català o que els alumnes de 4t d’ESO dominen més coneixements de les assignatures en castellà que en català i que tan sols el 53% dels joves de Barcelona dominen el català. Plataforma per la Llengua considera que aquesta situació és preocupant, però encara som a temps de revertir-ho. Per això promouran aquesta campanya per evitar que l’ús social del català continuï baixant.

La campanya que vol la implicació d’educadors, famílies i diferents agents socials s’iniciarà la setmana vinent, però aquesta setmana ja s’estan repartint cartells i pancartes a diferents escoles i instituts del nostre país, amb lemes: com “Segur que tenim una escola en català?”.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder i de la Torre, fa uns dies va fer unes declaracions a“El Món” on deia que: “Solucionar el problema que actualment té el català en el sector audiovisual és primordial per aconseguir que els joves parlin aquesta llengua”.

La situació de la nostra llengua entre els nostres joves és un tema preocupant, però per posar una nota d’humor acabarem amb un vídeo que defineix perfectament el que està passant a Catalunya. Com volem que els nostres joves parlin català entre ells, si no tenen cap necessitat?, som nosaltres els que a la mínima canviem al castellà. Molts joves nouvinguts demanen que pel sol fet de la seva aparença o color de pell no els comencem a parlar en castellà.

Salvar el català a les nostres escoles, els nostres parcs i els nostres carrers, només depèn de nosaltres.

Tags: català, Plataforma per la llengua

Notícies semblants: