Ingredients:
- 500 grams de mongetes seques
- Una cabeça d’alls
- Dos grans d’alls
- Una ceba
- 4 claus d’espècie
- Una pastanaga
- Un full de llorer
- Julivert
- 150 grams de cansalada viada
- Pebre vermell picant
- Sal i oli d’oliva verge extra.
Preparació:
Primer començarem fent les mongetes que les tindrem en remull des de la nit abans. Les rentem i les posem escorregudes en una cassola, les cobrim amb aigua i afegim una mica de sal. Les posem a foc molt baix perquè no se separi la pell de la mongeta.
Quan trenqui el bull, començaran a fer una mica de bromera, la traiem amb una cullera i afegim la resta dels ingredients, la cabeça d’alls, una ceba amb els 4 claus clavats, la pastanaga i el llorer, ho deixem coure a foc molt lent una hora i mitja, sobretot no han de bullir.
Tampoc hem de ficar el cullerot i remenar, simplement hem de sacsejar la cassola, per evitar trencar-les. Un cop fetes, les escorrem, espolsem una mica de julivert i ja estan a punt per menjar o de preparar algun plat amb elles com el que farem avui, seques amb cansalada.
Mentre s’estan coent les mongetes podem anar preparant la cansalada, per això la salpebrem i la tallem a bocinets petits, reservant un o dos talls per decorar el plat. En una paella amb una gota d’oli, no posem gaire, ja que la cansalada despendrà el seu, fregim els bocinets i els talls de cansalada.
Quan comenci a agafar color afegim dos grans d’alls tallats ben trinxats i deixem que es vagin daurant. És el moment d’afegir les mongetes i fer una remenada, tan sols perquè s’escalfin si fa estona que les hem fet. Emplatem posant un o dos trossos de cansalada al damunt i afegim un polsim de pebre vermell picant.