Des de quan tenim el costum de menjar Panellets a Catalunya? – Origen, tradició i recepta

Avui en dia a Catalunya no podem pensar en una nit de Tots Sants sense castanyes i panellets, però quin és l’origen d’aquest dolç tan típic d’aquestes dates? Com molts dels dolços que a la llarga es converteixen en una tradició, l’origen dels panellets l’hem de buscar en la religió.

La tradició dels panellets està relacionada amb els antics cultes funeraris de la nit de difunts. Cap al segle XVIII era costum elaborar dolços que després de beneïts a l’església eren portats a les tombes per honrar els difunts. Les dones elaboraven aquest dolç fet d’ametlla i junt amb els fruits secs que s’agafaven a la tardor com les castanyes, els portaven a beneir i després se’ls menjaven.

A Catalunya van aparèixer, com hem dit en el segle XVIII, però en ser un producte elaborat amb ametlla possiblement el seu origen prové del món àrab que va arribar a la península durant l’ocupació musulmana i que com moltes altres coses d’aquesta cultura, també ens van deixar diverses receptes de la rebosteria àrab.

Cap a finals del segle XVIII es té constància que a Barcelona es feien rifes en les fires populars, sortejant productes alimentaris com pollastres o dolços i per aquestes dates es rifaven panellets. Aquest costum es va anar estenent a altres poblacions fins que es va convertir en tota una tradició de Tots Sants.

La recepta tradicional dels panellets.

En els darrers anys trobem moltes receptes diferents i per abaratir el preu, ja que l’ametlla no resulta molt econòmica s’acostuma a afegir patata o moniato, però l’autèntica recepta per fer la base dels panellets només porta tres ingredients: ametlla, ou i sucre. Després per fer les diverses varietats ja necessitarem pinyons, coco, xocolata, cafè, llimona, etc.

La preparació és força fàcil, la quantitat d’ametlla en pols (la podem moldre a casa o comprar-la ja molta) i sucre ha de ser la mateixa, per exemple 200 grams de cada producte. Barregem els dos ingredients i afegim dues clares d’ou batudes (reservem el rovell), remenem fins a obtenir una massa compacta.

Com avui només parlarem dels tradicionals de pinyons, fem boletes d’uns 15 o 20 grams i enganxem els pinyons. Els pintem amb clara d’ou i els col·loquem en una safata folrada amb paper de forn i els fornegem a 200° durant uns 10 minuts, fins que quedin daurats.

I per acabar us deixem amb la recepta tradicional dels panellets de pinyons del Forner d’Alella

Tags: Origen, Panellets, Recepta, Tradició

Notícies semblants: