Banyoles declara el so de les campanes com a Bé cultural a protegir

El passat mes de juliol va haver-hi un problema en una església de Banyoles pel so del repic de campanes que molestava a determinats veïns i als turistes que s’allotjaven en uns apartaments propers a l’Església de Santa Maria dels Turers del Barri Vell.

Per evitar problemes el rector va decidir suprimir el repic entre les deu de la nit i les vuit del matí, dies després l’alcalde Miquel Noguer va anunciar que tornarien a tocar hores i quarts com sempre ho havien fet.

Ara per blindar el repic de campanes i que no es torni a produir un fet com el que vam patir el passat estiu, en el ple de l’Ajuntament de Banyoles celebrat el passat dimarts es va aprovar declarar com a Bé Cultural d’Interès Local els sons i tocs de campanes de totes les esglésies de la ciutat.

Amb aquesta declaració aprovada pel ple, es protegeixen 18 campanars que hi ha a la capital del Pla de l’Estany, repartits en deu esglésies i capelles de la ciutat. Volen protegir aquell sistema de comunicació que tenien els nostres avis i besavis que amb el toc del campanar s’informaven sobre l’hora d’anar a missa, quan es produïa un incendi, un enterrament, un casament i moltes altres coses. En aquells temps que no existia ni ràdio ni televisió ni internet, cada repic de campanes tenia el seu missatge en els nostres pobles.

Notícies relacionades:

Una església de Banyoles deixa de tocar les campanes perquè molesten als visitants dels pisos turístics (27.07.2021)

Els veïns guanyen als turistes i les Campanes de Banyoles tornaran a sonar a la nit. (05.08.2021)

Tags: Banyoles, Campanes

Notícies semblants: