Investigadors catalans confirmen en un estudi que l’oli de palma afavoreix la metàstasi

Del fruit de la Palma s’extrau l’oli de palma

Ja fa temps que sentíem a parlar que l’oli de palma és perjudicial per a la salut i malauradament molts productes en especial la brioixeria industrial està elaborada majoritàriament amb aquest oli per tenir un preu molt més econòmic que la resta d’olis. És l’oli vegetal més consumit al planeta i un dels responsables de la desforestació mundial.

Un estudi internacional liderat per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) amb Salvador Aznar-Benitah al capdavant, ha desvelat que l’àcid palmític que conté l’oli de palma, fa que les cèl·lules tumorals siguin més agressives i puguin desenvolupar metàstasi.

Segons l’investigador Salvador Aznar-Benitah, aquestes cèl·lules tenen memòria després d’haver estat exposades a l’àcid palmític:

“No importa que després mengem sa ni que no haguéssim estat exposats molt de temps a aquesta dieta. Si la ingerim en excés, el risc a desenvolupar metàstasi perdura durant mesos”.

“En aquest treball revelem per primera vegada que existeix un factor de ‘memòria’ de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per a revertir-lo”.

En l’estudi que s’ha publicat a la revista Nature  els investigadors han utilitzat ratolins a qui han trasplantat tumors orals i melanomes procedents de pacients. Les cèl·lules tumorals es van exposar a una dieta rica en àcid palmític i es va constatar que hi ha més capacitat de desenvolupar metàstasi en ratolins, inclòs quan aquesta dieta fos per poc temps. Això no es dona amb altres olis com l’oleic molt abundant en l’oli d’oliva o el linoleic en la llinosa, però això no vol dir que consumir oli d’oliva en excés sigui saludable.

El consum d’oli de palma crea una xarxa neuronal al voltant del tumor, que es comunica amb les cèl·lules del seu entorn i així es pot disseminar més fàcilment, provocant la metàstasi. Perquè una cèl·lula tumoral pugui fer una metàstasi aquesta ha de sortir del tumor original, introduir-se en els vasos sanguinis o limfàtics i així arribar a infectar altres òrgans.

Ara que els investigadors saben com funciona aquesta memòria i comunicació entre les cèl·lules tumorals, poden buscar un sistema de bloqueig d’aquestes cèl·lules per poder arribar a trobar un tractament que impedeixi la metàstasi. En aquests moments estan començant a planificar un estudi clínic per aturar la metàstasi en determinats tipus de càncer.

Tags: Càncer, metàstasi, Oli de palma

Notícies semblants: