Molts països estan implementant les places d’aparcament exclusives per a dones. Coneixeu algun a Catalunya?

Encara que el titular sembli una broma sexista aquesta iniciativa ja fa anys que es va posar en marxa en alguns països. Sembla que la idea va sorgir a l’Alemanya dels anys noranta com a mesura per reduir el risc d’agressió sexual a les dones, instal·lant places de pàrquing exclusives en zones més visibles dels aparcaments públics, allunyades dels llocs foscos i solitaris. Aquesta mesura es va anar traslladant a altres països i en funció de cada un la finalitat no és la mateixa.

Amb el pas dels anys van anar proliferant a països com Corea, Itàlia, Àustria o la Xina i ara estan arribant a altres ciutats d’Europa com l’any passat a la ciutat sevillana d’Osuna on es va inaugurar un aparcament municipal annex a un hospital amb 300 places i que compta amb una zona reservada per a persones amb discapacitat i un altre per a dones que estan més a prop de l’entrada per protegir-les d’agressions en especial a les nits. Altres ciutats com Brandenburg a Alemanya en tots els aparcaments públics s’ha de reservar un 30% dels estacionaments per a dones.

El problema d’aquesta mesura és que alguns països han interpretat malament el sentit de la norma i alguns fan referència al fet que és per la pitjor habilitat de les dones al volant en comparació amb els homes. En alguns llocs les places de dones són més grans perquè tinguin més facilitat per aparcar, com per exemple en una regió de la Xina  o Rússia on a més de ser més gran les han retolat de color rosa i amb una silueta de dona amb faldilles una simple sabata de taló. Segons el gerent d’un pàrquing particular de Hangzhou a la Xina, aquesta mesura era necessària perquè moltes dones demanaven ajuda als vigilants del pàrquing per aparcar els seus vehicles.

Aeroport de Moscou – Foto: Twitter @laSextaTV

Moltes han estat les crítiques a aquesta mesura per considerar-la sexista i degradant cap a les dones, ja que independentment de la seva bona intenció per garantir la seguretat, queda el rerefons de què les dones són pitjor conductores que els homes, sinó per què les places reservades per a dones en alguns casos són el 50% més grans que la resta?, per què se situen en llocs on és més fàcil maniobrar com en espais oberts sense columnes?

A Catalunya de moment no tenim constància de cap aparcament que reservi places per a dones, a la resta de l’Estat com ja hem comentat abans, s’ha fet a Osuna (Sevilla) i també al pàrquing de la plaça d’Espanya de Saragossa.

Tags: Aparcament dones

Notícies semblants: