Sabeu quina relació té el nou estel de la Sagrada Família amb l’Exposició Universal de 1929?

Foto: Twitter @sagradafamilia

Sabeu quina relació té el nou estel de la Sagrada Família amb l’Exposició Universal de 1929? L’estel que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, és pràcticament una còpia exacta del que culminava un dels pavellons de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929, concretament el pavelló de la companyia d’assegurances Banc Vitalici.

Entre el maig de 1929 i el gener de 1930, la ciutat de Barcelona va acollir l’Exposició Universal que es va celebrar a la muntanya de Montjuïc i per la que la ciutat va fer una gran transformació amb la construcció de diferents edificis i instal·lacions que encara perduren avui en dia, com els pavellons de la Fira, el Poble Espanyol, l’Estadi Olímpic o les Torres venecianes de la plaça d’Espanya, entre molts altres.

En ella participaven una setantena d’expositors entre institucionals, de països o d’entitats privades. Una d’aquestes empreses privades era la companyia d’assegurances Banc Vitalici amb seu durant molts anys al Passeig de Gràcia cantonada a la Gran Via, en un edifici obra de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, nebot d’un dels directius de la companyia.

Lluís Bonet i Garí  va estudiar en l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i amb altres estudiants acostumaven a anar sovint al taller d’Antoni Gaudí. Per l’Exposició Universal de 1929 li van encarregar la construcció del pavelló de la companyia d’assegurances i va fer un disseny molt creatiu i amb força inspiració gaudiniana. Era com un temple amb una torre central rematada per un estel com el que ara corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família.

El pavelló de Banc Vitalici, obra de Lluís Bonet i Garí, en l’Exposició Universal de 1929

Moltes van ser les obres de Lluís Bonet i Garí que encara podem veure avui en dia, com les Caves Codorniu a Sant Sadurní de Noia, tot el poble de Pals al Baix Empordà, la casa Millet de l’Ametlla del Vallès, actualment embargada pel cas del Palau, o la Creu de Pedralbes. L’any 1962 va entrar a formar part de l’equip d’arquitectes que continuaven amb la principal obra de Gaudí, la Sagrada Família, equip que va construir l’actual façana de la Passió. D’aquí que no sigui res estrany que la creu que ara il·lumina la ciutat de Barcelona des del temple, sigui semblant a aquella de 1929.

També us pot interessar:

94 anys de la inauguració de l’Exposició Universal de 1929 que va modernitzar la ciutat de Barcelona

Tags: estel, Expo 1929, Sagrada Familia

Notícies semblants: