Ingredients:
- 15 calçots a la brasa
- 4 calçots crus
- 50 grams de taquets de pernil ibèric
- 25 grams de mantega
- Dues cullerades de Maicena
- 200 cc. de llet evaporada
- 1 ou
- 50 grams de pa ratllat cruixent
- Sal, pebre negre i oli d’oliva verge extra.
- Salsa romesco per acompanyar
Preparació de la massa pels calçots:
Netegem els calçots crus rebutjant les dues capes de fora i la part més verda, els rentem i els tallem a rodanxes ben fines. En una paella amb la mantega i una cullerada d’oli, afegim els calçots crus i els deixem fer sense que arribin a enrossir.
Fem el mateix amb els calçots a la brasa agafant només la part blanca, la que ens mengem quan fem una calçotada, els tallem també a trossets ben petits, els afegim a la paella i els deixem fer uns 3 minuts. Posem els taquets de pernil tallats molt, molt petits.
Afegim les dues cullerades de Maicena, remenem i incorporem la llet a poc a poc sense deixar de remenar fins que ens quedi una massa compacta per poder fer les croquetes. Posem la massa en un bol, la tapem amb paper film i la deixem refredar. Quan estigui freda la fiquem a la nevera fins l’endemà.
L’endemà fem boles amb forma de croqueta, les passem per ou batut, les arrebossem amb el pa ratllat i les fregim en abundant oli ben calent. Servim acompanyades de salsa romesco
Ingredients per la salsa romesco:
- Dues nyores seques
- Dos grans d’all
- 10 ametlles torrades
- 10 avellanes torrades
- Dos tomàquets madurs
- Una cullerada petita de pebre vermell
- Un bitxo
- Una llesca de pa
- Sal, oli d’oliva verge extra i vinagre
Preparació de la salsa romesco:
Una estona abans de començar posem les nyores en remull, millor amb aigua calenta.
Escalivem al forn els tomàquets i els alls. Mentrestant, fem una picada amb les ametlles i les avellanes i un cop estiguin escalivats afegim els tomàquets pelats, els alls, el bitxo i una llesca de pa sucada amb vinagre, remenem i continuem picant una mica més fins que s’integrin bé tots els ingredients.
Afegim una mica d’oli, el pebre vermell, la polpa de les nyores, una mica de sal i continuem treballant fins que ens quedi una salsa fina però espessa. Si voleu també es pot fer tot junt amb una batedora.