Voleu saber quines són les 10 paraules més boniques del català?

Imatge: Generalitat de Catalunya

L’any 2018 en el marc de la celebració de l’any Pompeu Fabra, en commemoració del 150è aniversari del naixement del lingüista català, la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, va engegar una campanya a través Twitter per trobar les 10 paraules més boniques de la nostra llengua.

Les 10 paraules més votades es van presentar al Pavelló de les llengües (Talepaviljoen) a la ciutat neerlandesa de Ljouwert, l’any 2018. En ell hi ha una representació de la llengua i la cultura de les petites comunitats lingüístiques europees. En el Jardí de les Llengües a l’exterior del pavelló, s’exposen les paraules més maques de les diferents llengües.

Les 25 paraules finalistes van ser: Aixopluc, xiuxiuejar, corprendre, pipiripip, andròmina, moixaina, atzavara, tendresa, enraonar, xaragall, atzucac, paraula, fressa, amanyagar, regalimar, ginesta, aixafaguitarres, llibertat, xubec, ombrívol, caliu, dempeus, lluny, xerric i fetillera.

I entre elles les 10 guanyadores van ser:

🔷  Xiuxiuejar – Parlar en veu molt baixa, a l’orella d’algú.

🔷  Aixopluc – Lloc on posar-se a cobert de la pluja.

🔷  Caliu – El que resta d’un foc quan, apagada la flama, és una barreja de brases incandescents i de cendra.

🔷  Tendresa – Qualitat de tendre.

🔷  Llibertat – Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, un deure, una disciplina, etc.

🔷  Moixaina  – Carícia que es fa passant la mà per la cara.

🔷 Amanyagar – Fer tornar manyac, especialment amb carícies, afalacs.

🔷  Enraonar – Parlar

🔷  Ginesta – Arbust de la família de les papilionàcies, de tiges verdes, fulles petites, fugaces, flors grogues, grosses i molt oloroses, i llegum negre quan és madur, que es fa a les terres mediterrànies

🔷  Atzavara – Planta de la família de les agavàcies, de grans fulles basals, rígides i carnoses, espinoses, i amb una gran panícula floral portada per un robust escapus que es desenvolupa un sol cop, als deu o quinze anys de vida de la roseta foliar, originària de Mèxic i extensament naturalitzada a la costa mediterrània.

També us pot interessar:

Sabeu quines són les tres paraules més llargues de la llengua catalana? (24.05.2018)

Tags: Paraules

Notícies semblants: