Sabíeu que la Patum es va celebrar a Barcelona en quatre ocasions? Coneguem la seva història.

Avui Berga dona el tret de sortida a La Patum de la represa, la capital del Berguedà recupera aquesta tradició després de dos anys sense poder celebrar la seva festa més emblemàtica a causa de la pandèmia de la Covid-19.

La Patum és la festa més important que celebra la capital del Berguedà des de fa més de sis-cents anys i des de l’any 2005 declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Però, sabíeu que en quatre ocasions les comparses de la Patum van baixar a Barcelona? Primer coneguem la seva llarga història.

L’origen de La Patum el trobem en els antics entremesos que acompanyaven a les processons medievals del Corpus Christi per tal de donar a conèixer a la població les Sagrades Escriptures. Amb el pas del temps van anar perdent l’esperit litúrgic i es van anar convertint més en un espectacle festiu.

Aquesta tradició va acabar formant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que se celebraven a molts pobles de Catalunya per Corpus. Els diferents governs, l’església i la monarquia no veien amb bons ulls aquesta festa i a causa de les prohibicions que van anar decretant, va acabar desapareixent de la majoria de viles i ciutats catalanes. Tan sols Berga ha sabut mantenir aquesta tradició a través dels segles. Al segle XIX a l’antiga Bullícia del Santíssim Sagrament de Berga li van canviar el nom pel de La Patum.

Cronologia de la festa de La Patum

🎉 1262 – Institució de la Festa del Corpus Christi
🎉1454 – Primera notícia coneguda de la celebració del Corpus a Berga
🎉 1619 – Primera constància documental dels Administradors de la festa
🎉 1621 – Primer document on es parla de la comparsa dels Àngels.
🎉 1622 – Primer document on consta la comparsa dels Plens.
🎉 1756 – Es construeix la primera Àliga.
🎉 1795-1809 – Es canvia el nom de Bulla  per La Patum.
🎉 1853 – Apareixen per primer cop Els Nans Vells.
🎉 1868 – La primera fotografia de La Patum.
🎉 1888 -1892 – Procés de potenciació de la festa.
🎉 1890 – S’incorpora la Guita Xica i la música.
🎉 1956 – Se celebra la primera Patum infantil.
🎉 2005 – Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
🎉 2020-2021 – Suspensió de La Patum a causa de la Covid-19.
🎉 2022 – Celebració de La Patum de la represa.

Fins a l’any 1979 La Patum sortia de Berga per visitar altres poblacions de Catalunya. A Barcelona va venir en quatre ocasions. El primer cop va ser entre el 22 i 23 de juny de 1932 i es va celebrar al Poble Espanyol, subvencionada per la Junta de Museus. El primer dia es va fer una representació privada per les autoritats i convidats i l’endemà oberta a tot el públic en general.

Les comparses que habitualment participen en la festa com els gegants nous, la guita, l’àliga, els nans, els diables, la comparsa de turcs i cavallets i el tabal, van tornar a Barcelona per Corpus dels anys 1936, el 1942 i el 1951. Amb anterioritat els Gegants Nous, les Guites, l’Àliga i els Nans Nous de la Patum van participar en el concurs de gegants, nans i monstres típics de les festes de la Mercè del 1902.

L’any 1979 els berguedans i berguedanes van decidir que La Patum no tornaria a sortir de Berga i el que vulgui gaudir d’aquesta festa que es desplaci fins a la capital del Berguedà. Podeu consultar el programa de La Patum 2022 👉 aquí.

La Patum s’ha suspès en diverses ocasions, a més d’aquests dos darrers anys a causa de la Covid-19, tampoc es va celebrar durant la Guerra Civil Espanyola i amb anterioritat en finalitzar la Guerra de Successió no es va celebrar entre els anys 1714-1720.

Us deixem amb un vídeo per si us animeu a visitar Berga durant aquests dies de festa.

Tags: ,

Notícies semblants: