La cervesa més antiga d’Europa és del Baix Llobregat i encara la podem tastar.

El primer divendres d’agost se celebra Dia Mundial de la Cervesa, una de les begudes més consumides arreu del món. El seu origen l’hem d’anar a buscar fa uns deu mil anys a l’Orient Mitjà en els pobles egipci i sumeri, però els vestigis que tenim de la primera cervesa elaborada a Europa els trobem a la localitat de Begues al Baix Llobregat, concretament a la Cova de Can Sadurní.

L’any 1999 el Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) i el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona, van trobar evidències de l’elaboració de cervesa en la Cova de Can Sadurní, un dels jaciments prehistòrics més importants de Catalunya. En ell van viure durant milers i milers d’anys diferents comunitats d’humans, fins ben entrat el segle XIX.

Els investigadors van trobar vestigis que indiquen que fa més de sis mil anys els humans que habitaven la cova ja conreaven ordi i blat, l’emmagatzemaven i el molien per elaborar una beguda que avui coneixem com a cervesa. Hi ha evidències que demostren el processat, elaboració i consum de cervesa amb una datació aproximada de 4300 aC. En les excavacions que es van fer fins a arribar als nivells neolítics de la cova, també es van descobrir uns gots de ceràmica on es van trobar restes de la fermentació de cervesa.

Amb aquest estudi es va poder concloure que la cervesa més antiga d’Europa es feia a Catalunya, a tan sols 30 km de Barcelona. S’havien trobat restes més antigues a la Xina o a Israel, però aquestes són les més antigues d’Europa. Les anàlisis d’ADN efectuades a les restes humanes trobades, demostren la presència en la Cova de Can Sadurní, d’haplotips procedents del Proper Orient que podrien haver estat els que van introduir l’elaboració de la cervesa a Europa.

A partir de les dades recollides en l’estudi, l’any 2014 l’Institut de la Cervesa Artesana i Daniel Fermun, professional de l’elaboració de la cervesa artesana, van voler recuperar aquella beguda que fa 6.300 anys ja feien els habitants de la Cova de Can Sadurní, creant ‘L’Encantada’. Una cervesa sense llúpol, elaborada amb malt d’ordi, artemísia, marialluïsa, mores i mel, productes que es troben a la zona de la cova i que creuen podrien ser els que utilitzaven els nostres avantpassats. Segur que no se la prenien fresqueta amb una gerra congelada, per a ells devia ser més una mena de sopa o suplement alimentari.

L’Encantada  que deu el seu nom a l’estatueta antropomòrfica més antiga de la Península, trobada també a la cova i que fou anomenada “L’encantat de Begues” data de la mateixa època que les restes de la cervesa. El motiu de voler recuperar aquesta cervesa va ser primer per donar a conèixer la troballa, però tamber per a finançar les excavacions de la Cova de Can Sadurní, ja que els beneficis es destinaran a continuar les tasques d’investigació. L’Encantada la podem trobar a l’Institut de Cervesa Artesana o a alguns bars i restaurants de Begues.

Tags: Begues, Catalunya, Cervesa

Notícies semblants: