Qui va ser el creador del Cobi, Xavier Mariscal o Antoni Gaudí? En el Palau Güell del segle XIX hi ha una silueta de la mascota dels jocs del 1992.

El Palau Güell del carrer Nou de la Rambla de Barcelona va ser una de les primeres obres que va fer l’arquitecte català Antoni Gaudí per encàrrec d’Eusebi Güell, que el destinaria a la seva residència fins que es va traslladar al Park Güell. Es va construir entre els anys 1886 i 1890 i va ser declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol l’any 1969, bé cultural d’interès nacional, i patrimoni mundial per la UNESCO el 1984.

En el terrat de l’edifici destaquen vint xemeneies cada una una obra d’art, de diferents formes i colors. Totes revestides de ceràmica, vidre i pedra seguint la tècnica del trencadís, típica del modernisme de Gaudí. La majoria de les xemeneies són policromades, però en una d’elles que va ser decorada amb vaixella blanca d’una fàbrica de Sevilla podem veure la silueta del Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona-92.

Quan visitem el Palau Güell i veiem aquest Cobi ens sorgeix el dubte de qui va ser realment el creador de la mascota, Antoni Gaudí a finals del segle XIX o Xavier Mariscal als anys noranta del segle passat? La resposta la trobem en unes obres de rehabilitació que es van fer entre els anys 1986 i 1992 per adequar l’edifici per rebre visites del públic.

Una de les xemeneies, concretament la número nou, es va restaurar amb els trossets de la ceràmica blanca de Sevilla que es van poder aprofitar i seguint el mateix traçat si es tenien dades. Per omplir els espais buits es va comprar ceràmica de la mateixa procedència i en la cara que dona al mar es va fer un traçat nou en el qual es va incloure una cara molt popular en aquells anys, el Cobi i a sota el logotip dels Jocs Olímpics, per deixar constància del moment en què es va fer la restauració del Palau Güell.

No és estrany que quan es fan rehabilitacions d’edificis o monuments emblemàtics es deixi alguna constància per tal de saber quina és l’obra original i quina és posterior. Sovint es fa una inscripció amb la data, un canvi en els materials emprats, etc. En aquest cas els encarregats de la restauració del Palau Güell van decidir incloure el Cobi com a símbol de la gran transformació que es va fer de la ciutat de Barcelona amb ocasió dels Jocs del 92.

Tags: Palau Güell

Notícies semblants: