En aquests darrers anys que Catalunya s’ha vist immersa en el procés, amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, l’empresonament dels polítics catalans i totes les grans manifestacions de la Diada, hem tornat a sentir un terme que feia anys no estava en boca dels catalans i catalanes, el mot ‘botifler’, però sabeu quin és el seu origen?
Els termes botifler, maulet i vigatà tenen el seu origen en la guerra de Successió a la corona espanyola (1704-1714) derivada de la mort sense descendència de Carles II, últim representant de la casa d’Àustria, el que va provocar la instauració de la casa dels Borbons, actual dinastia que regne espanyol.
Una possible etimologia de botifler pot ser el terme francès “beauté fleur” o bella flor, en referència a la flor de lis que té l’escut d’armes de la Casa dels Borbons. Durant la guerra de Successió als partidaris de Felip V, primer rei de la casa de Borbó, els van anomenar botiflers, mentre els seguidors dels austriacistes, partidaris de l’arxiduc Carles III, eren coneguts com a maulets o vigatans. Una altra teoria sobre l’etimologia de botifler, és que es deriva de l’adaptació del cognom del mariscal francès Louis François de Boufflers. El terme vigatà es va adoptar per definir als partidaris de la casa d’Àustria durant la guerra de Successió, perquè el moviment contra la casa dels Borbons, va néixer a la plana de Vic.
Botifler era el terme utilitzat per assenyalar els traïdors de Catalunya, però també tenia una connotació sobre la situació econòmica benestant dels partidaris dels Borbons, molts d’ells eren aristòcrates i militars. Per això un botifler era un català traïdor, però també una persona prepotent, presumida i ufana.
En el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana trobem definit el terme botifler com a:
1. adjectiu Que té les galtes molt grosses. 2. figuradament. Inflat, presumit, arrogant. 3. Dit del català que col·labora amb els enemics del seu país.
El terme maulet era emprat al País Valencià i a Mallorca per a referir-se als partidaris de l’Arxiduc Carles III. Durant la guerra el clero, els nobles i la gent més adinerada de tots els sectors es va posicionar a favor dels borbons amb Felip V al capdavant, mentre la gent més humil, el baix clero, els nobles més pobres, els camperols i els gremis urbans es van decantar per la casa d’Àustria. Sembla que el terme maulet prové del mot àrab ‘maula’ que significa esclau, persona amb una posició social baixa o que es troba subordinada a altres.
L’any 1988 es va crear Maulets una organització política juvenil de caràcter independentista radical que reivindicava la unificació i la independència dels Països catalans i el socialisme mitjançant la lluita de classes. L’any 2012 es van dissoldre i els seus militants conjuntament amb els de la Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI) i altres formacions, funden l’actual ARRAN, grup vinculat a la CUP.
En aquests darrers anys el terme maulets no s’ha sentit gaire, el de vigatans ha quedat relegat als nascuts a Vic. En canvi, el terme botifler l’hem sentit sovint per referir-se als unionistes, els enemics del procés cap a la independència engegat pels partits independentistes i entitats com Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional Catalana. Molts cops hem sentit com li cridaven botifler a l’actual ministre de Cultura, Miquel Iceta, a l’exalcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol i en alguna ocasió també a Joan Manuel Serrat o a Duran i Lleida.