El Passatge de la Pau, l’únic carrer de Barcelona que té una falta d’ortografia. Coneix la seva història.

Hi ha un carrer a Barcelona on podem veure escrit el seu nom amb una flagrant falta d’ortografia, segons el castellà acceptat avui en dia per la Reial Acadèmia de la Llengua. Estem parlant d’un petit carreró paral·lel a la Rambla de Santa Mònica, el Passatge de la Pau en ple barri gòtic de la ciutat.

Situat a la part est de la part baixa de la Rambla barcelonina, entre els carrers de Josep Anselm Clavé i la plaça Joaquim Xirau, el Passatge de la Pau, un carrer estret com molts del barri de la Mercè, amb tres arcs en el seu recorregut on es poden apreciar uns sostres policromats molt característics del segle XIX. En un d’aquests arcs podem llegir ‘Pasage de la Paz‘, amb una clara falta d’ortografia, però sabeu perquè mai cap govern de la Ciutat Comtal ha canviat la ‘g’ per una ‘j’?

Entre els anys 1865 i 1870 es comença a urbanitzar el passatge i decideixen posar-hi el nom de ‘Pasage de la Paz‘ en al·lusió al Conveni de Vergara també conegut com l’Abraçada de Vergara del 1839, en el que es va segellar la pau entre el general isabelí Espartero i el general carlista Maroto. L’abraçada entre els representants dels dos bàndols va posar fi a la primera guerra Carlista.

En aquells anys la influència francesa estava molt arrelada al nostre país i no era gens estrany veure noms en francès, com en aquest cas ‘Pasage de la paz‘. Aquesta errada no s’ha volgut rectificar mai, per recordar la història de l’únic carrer de Barcelona on es pot veure el seu nom escrit amb una falta d’ortografia. Aquesta curiositat també es dona en altres carrers de l’estat com a Madrid amb el ‘Pasage del Comercio‘ o a Valladolid amb el ‘Pasage de Gutierrez‘.

A principis del segle passat en el ‘Pasage de la Pazes va obrir un prostíbul que fins als anys trenta va ser el més popular de la ciutat, el Xalet del Moro, anomenat així perquè tant les prostitutes com la resta de personal anaven amb vestimentes de tipus oriental. Després de la Guerra Civil Espanyola va perdre aquella esplendor que havia tingut anys enrere i va passar a ser un més dels molts prostíbuls que hi havia en aquella zona de la ciutat, fins que l’any 1956 va tancar definitivament.

El conjunt arquitectònic del ‘Pasage de la Paz‘ està declarat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Tags: Barcelona, Pasatge de la Pau

Notícies semblants: